Klaipėdos universitete – nacionalinė mokslinė konferencija „Jūros mokslai ir technologijos – 2014“

Šis mokslinis – praktinis forumas pirmą kartą jungia tris iki šiol atskirai Klaipėdos universitete vykusias tradicines mokslines konferencijas: „Technologinių mokslų darbai Vakarų Lietuvoje“ (rengiama nuo 1996 m.), „Jūros ir krantų tyrimai“ (rengiama nuo 2007 m.) ir „Fundamentiniai, taikomieji tyrimai ir inovacijos mokslų sandūroje“ (rengiama nuo 1995 m.). Tokį konferencijų apjungimą lemia nauji iššūkiai, kuriuos kelia spartus jūrinio mokslo ir technologijų vystymasis. Konferencijos metu veiks 13 skirtingų sekcijų. Tikimasi, kad ši konferencija taps naujų iniciatyvų ir idėjų raiškos vieta, jungianti tarpdalykinių sričių tyrėjus, naujoms mokslinėms žinioms, imlų verslą ir aplinkos valdymą.

Konferencija taip pat skiriama paminėti ne vieną solidų jubiliejų, o visus tris! Jūrų technikos fakultetui šiemet 55 metai, Elektrotechnikos ir Mechanikos katedroms – 50 metų!

Konferencijos pradžioje sveikinamąjį žodį tarė KU rektorius prof. dr. V. Laurėnas.  Jis džiaugėsi, kad vienoje vietoje šiandien susirinko stambiausi KU technologinių mokslų padaliniai ir jų atstovai. KU infrastruktūros ir plėtros prorektorius prof. dr. R. Didžiokas pristatė Jūrinio slėnio programą,  mokslo, studijų ir verslo sąveiką Klaipėdos universiteto miestelyje. 

Anot JMT konferencijos mokslinio komiteto pirmininkės E. Guseinovienės, pagrindinis konferencijos tikslas − „mūsų visų pastangų suvienijimas”. Komiteto pirmininkė juokavo, kad tokiame nedideliame universitete ne visada žinome, kas ką veikiame. Tad ši konferencija − tai puiki proga akademinei bendruomenei, mokslininkams ir verslininkams susitikti akis į akį, susipažinti su kolegų tyrimais ir plėtoti tolimesnius ryšius mokslo vardan. 

Konferencija yra nacionalinė, buvo nutarta, kad metas mokslinę veiklą aptarti tik lietuviškai, visgi jos metu pranešimus skaitys ir užsienyje dirbantys lietuviai. Šio ryto kviestinėje paskaitoje dalyvavo dr. Romanas Puiša, kuris dirba Brookes Bell LLP kompanijoje, Jungtinėje Karalystėje. Romanas pristatė laivo variklio skyriaus gaisrų statistiką ir praktiką, pateikė įdomią informaciją, ši tema sulaukė salės klausimų ir diskusijų.

Kitomis dienomis kviestinėse paskaitose dalyvaus dr. Darius Čeburnis (Airija), kuris pristatys jūrinio aerozolio šaltinio funkciją ir biologinės sąveikos mechanizmus bei Albinas Drukteinis (KU), kuris pristatys jūreivystės terminų vartoseną.

Konferencija vyksta Klaipėdos universiteto „Aula Magna“ komplekse (PC „Studlendas“), Herkaus Manto g. 84, Klaipėda.
Balandžio 25 dieną konferencijai pasibaigus, studentai ir moksleiviai bus kviečiami apsilankyti Jūrų technikos fakulteto atvirų durų dienos renginyje.