Pasirengta vertinti Lietuvos banko prižiūrimų finansų rinkos dalyvių vadovus pagal naujus standartus

Lietuvos banko valdyba priėmė paskutinius nutarimų pakeitimus, susijusius su 2014 m. gegužės 1 d. įsigaliosiančiais Lietuvos banko prižiūrimų finansų rinkos dalyvių vadovų ir pagrindines funkcijas atliekančių asmenų vertinimo nuostatais.

Teisės aktų pakeitimais siekiama užtikrinti didesnį skaidrumą ir vienodą finansų rinkos dalyvių vadovų ir (arba) pagrindines funkcijas atliekančių asmenų vertinimo principų taikymą, taip pat skatinti finansų rinkos dalyvių savarankiškumą ir atsakingumą.

Naująja tvarka numatomi aiškūs asmens reputacijos, kvalifikacijos ir patirties vertinimo kriterijai ir pagrindiniai vertinimo principai, kuriais vadovausis Lietuvos bankas ir finansų rinkos dalyviai, vertindami minėtų asmenų tinkamumą eiti pareigas. Taip pat numatoma, kad finansų rinkos dalyviai patys atliks vadovų ir (arba) pagrindines funkcijas atliekančių asmenų vertinimą, dar prieš kreipdamiesi į Lietuvos banką dėl leidimo eiti pareigas išdavimo.

Rinkos dalyviai beveik pusę metų rengėsi naujai Lietuvos banko prižiūrimų finansų rinkos dalyvių vadovų ir pagrindines funkcijas atliekančių asmenų vertinimo tvarkai. Balandžio mėnesį Lietuvos banko Priežiūros tarnyboje vyko susitikimai su rinkos dalyviais ir jų asociacijomis, per juos buvo išsamiai pristatyti reglamentavimo pokyčiai ir Lietuvos banko Priežiūros tarnybos lūkesčiai dėl pačių finansų rinkos dalyvių atliekamo vadovų ir pagrindines funkcijas atliekančių asmenų vertinimo.

Nuostatai parengti atsižvelgus į Europos bankininkystės institucijos gaires dėl valdymo organo narių ir pagrindines užduotis atliekančių asmenų tinkamumo eiti pareigas vertinimo.