Lietuvos jaunimas renkasi praktiškas profesijas

Vilniuje įvyko pirmasis profesinių mokyklų mokinių konkursas „Geriausias jaunasis automechanikas“. Iš viso konkurse varžėsi daugiau nei trys šimtai mokinių, o į finalą buvo atrinkti aštuoni. Konkurso „Geriausias jaunasis automechanikas 2014” nugalėtoju tapo Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos mokinys Tautvydas Tunkis, kuris džiaugėsi išsirinkęs būtent tokią paklausią specialybę.

Pirmasis konkursas „Geriausias jaunasis automechanikas“ šiemet surengtas darbdavių iniciatyva.

Profesinių mokyklų mokiniai, būsimieji automechanikai, paprastai būna pakviesti pradėti dirbti iškart po atliktos praktikos. Anot Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos direktorės Elenos Pelakauskienės, kiekvienais metais mokykla į praktiką išsiunčia apie du šimtus mokinių, beveik visi jie iškart sulaukia darbo pasiūlymų, o kai kada paklausa viršija pasiūlą.   

Praėjusiais metais į profesines mokyklas atėjo net 1441 jaunuolis, jau turintis aukštąjį išsilavinimą. Prieš trejus metus tokių mokinių profesinėse buvo apie tris šimtus.

„Bendrojo ugdymo mokyklose mokinių drastiškai mažėja, o profesinio ugdymo – daugėja. Tai rodo, kad profesinio mokymo įvaizdis sparčiai keičiasi. Žmonės mąsto blaiviau, pragmatiškiau, ieško būdų, kaip uždirbti sau ir savo šeimai. Juk geram meistrui darbo visada atsiras“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo departamento direktorius dr. Saulius Zybartas.

Pasak jo, šis konkursas – vienas iš sektinų pavyzdžių, kuriais reikėtų vadovautis ir kitų verslo sektorių atstovams. Yra minčių surengti nacionalinį čempionatą, kad jo laimėtojai galėtų dalyvauti tarptautiniuose konkursuose, pavyzdžiui, „Euroskills“.