Siekiant užkirsti kelią sukčiams, bankai galėtų keistis duomenimis apie klientus

Seimas spręs, ar leisti bankams keistis duomenimis apie klientus. Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovo Broniaus Bradausko, pataisos padėtų sumažinti atvejų, kai apgaule išvilioję iš žmonių jų bankų duomenis, nusikaltėliai bando paimti pinigus.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti Bankų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma leisti bankams tvarkyti ir keistis asmens duomenimis, užtikrinant apgaulės ir sukčiavimo prevenciją, įvykio tyrimą.

„Įtvirtinus galimybę bankams keistis informacija apie asmenis, kurie aktyviais ar pasyviais veiksmais dalyvauja neteisėtoje sukčiavimo veikloje, būtų žengtas reikšmingas žingsnis, siekiant užkardyti tokius sukčiavimo atvejus. Informacijos keitimasis tarp finansų įstaigų leis sumažinti galimų „telefoninio sukčiavimo“ atvejų“, – teigė B. Bradauskas.

Pasak jo, 2012 metais vien telefoninių sukčiavimų iš įkalinimo įstaigų buvo beveik 700, piliečiams padaryta žala siekė apie 3 mln. litų, o ikiteisminiai tyrimai kainavo apie 12 mln. litų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.