Lietuvos banke steigiamas Tyrimų centras

Siekdamas skatinti bankininkystės ir finansų srities mokslinių tyrimų rezultatų taikymą praktikoje, Lietuvos bankas steigia Tyrimų centrą, jame bus įgyvendinamas Lietuvos banko ir Vilniaus universiteto bendradarbiavimas mokslinių tyrimų srityje. Sutartį dėl bendradarbiavimo abiejų institucijų vadovai pasirašė ketvirtadienį Vilniaus universitete.

„Neretai pasigirsta priekaištų, kad šalies ekonomikos mokslas atitrūkęs nuo realybės ir turi mažai ką bendro su praktika. Esame įsitikinę, kad šalies centrinio banko ir seniausio bei didžiausio Lietuvos universiteto bendradarbiavimas Tyrimų centre leis sujungti geriausius protus labai konkrečioms šalies ūkio problemoms spręsti“, – sako sutartį pasirašęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Lietuvos bankas ir Vilniaus universitetas sutarė kartu vykdyti bendrus mokslinius projektus, rengti bendrus seminarus, konferencijas, mokslo publikacijas, keistis gerąja mokymo, praktinės ir mokslinės veiklos patirtimi bankininkystės ir finansų srityse. Siekdamos šių tikslų, šalys numato konsultuotis, teikti viena kitai metodinę bei praktinę pagalbą, skatinti specialistų mainus ir atstovų dalyvavimą mokslinėse konferencijose, seminaruose ir kituose renginiuose, kuriuose aptariami abiem šalims aktualūs šalies ekonomikos ir finansų srities klausimai.

Lietuvos banko Tyrimų centrui keliamas tikslas vykdyti tiriamąją veiklą, kompetentingai dalytis sukauptomis žiniomis su partneriais, palaikyti ryšius su akademine bendruomene ir formuoti Lietuvos banko kaip kompetencijos centro statusą.

Lietuvos banko valdybos praėjusių metų pabaigoje patvirtintose 2014–2016 m. banko veiklos gairėse numatyta, kad vienas iš Lietuvos banko strateginių tikslų – tapti kompetencijos centru, rengiančiu geros kokybės taikomojo pobūdžio analizę, padedančią priimti tvariai ūkio plėtrai būtinus tinkamiausius sprendimus.