Pristatytas „U-Multirank“ reitingavimo projektas

Švietimo ir mokslo ministerijoje buvo pristatytas „U-Multirank“ aukštųjų mokyklų reitingavimo sistemos projektas ir iki šiol atlikti moksleivių bei aukštųjų mokyklų studentų motyvacijos tyrimai, leidžiantys suprasti, ko studentai pageidauja iš studijų programų, kas juos skatina studijuoti ir kaip studentų bei moksleivių pasirengimą studijoms vertina dėstytojai.

Pirmojo projekto etapo metu buvo reitinguojama 850 aukštųjų mokyklų iš 70 pasaulio šalių ir 5000 studijų programų duomenys pagal fizikos, elektros inžinerijos, mechanikos inžinerijos ir verslo studijų kryptis. Prie reitingo prisijungė 5 universitetai ir 4 kolegijos iš Lietuvos. Planuojama, kad antrojo etapo rezultatai bus skelbiami 2015 m. kovą. Prie jau esančių studijų krypčių bus prijungtos taip pat ir medicinos, psichologijos bei kompiuterijos studijos.

„U-Multirank“ reitingavimo sistema vertina ne aukštąsias mokyklas, bet tarpusavyje palyginamus rodiklius pagal studijų kryptis. Svarbiausi kriterijai – mokslinių tyrimų, žinių perdavimo, mokymo ir mokymosi, tarptautiškumo, regioniškumo. Naudojantis „U-Multirank“, kai atsiranda galimybė konkrečios veiklos rezultatus įvertinti tūkstančio ar dešimties tūkstančių kitų aukštųjų mokyklų atžvilgiu, vietiniai pačių institucijų reitingai tampa nebeaktualūs, todėl siekiame pritraukti kuo daugiau aukštųjų mokyklų“, – sakė švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Reitingavimo metu aukštosios mokyklos pačios turi užpildyti klausimyną, kuriame pateikia duomenis apie savo veiklą. Universitetai testuojami pagal 30 rodiklių ir reitinguojami pagal penkias veiklos grupes nuo A (labai gerai) iki E (silpnai). „U-Multirank“ sistema gali būti naudinga būsimiesiems studentams renkantis aukštąją mokyklą ir studijų programą, o aukštosioms mokykloms – tobulinant studijas ir kitą mokslinę veiklą.