Kaliningrado srities ir Lietuvos mokinių kūrybinė stovykla, skirta Kristijonui Donelaičiui

Baltijos pajūrio kurortiniame miestelyje Zelenogradske (Krante), kūrybinėje stovykloje „Palikimas“, kartu stovyklavo trisdešimt Kaliningrado srities rusiškų mokyklų, kuriose yra lietuvių kalbos fakultatyvai, ir K. M. Čiurlionio nacionalinės menų mokyklos mokinių. Rugpjūčio 18 d. uždaryta stovykla buvo skirta Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms. Stovyklos atidarymo ir uždarymo renginiuose dalyvavo Vytautas Umbrasas, laikinai einantis Lietuvos generalinio konsulo Kaliningrade pareigas.

Stovyklautojai poemos „Metų“ motyvais turėjo parengti teatro ir šokio vaidinimą „Žmogaus ir gamtos ratas“. Spektaklį pastatė jauni režisieriai Tadas Montrimas (Vilnius) ir Vladimiras Bočiarovas (Maskva), choreografiją sukūrė K. M. Čiurlionio nacionalinės menų mokyklos mokytoja Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė.

Vaidinimas buvo parodytas ir Kaliningrade, I. Kanto saloje (Knypava), kur vyko tarptautinis festivalis „Taikos vieta“, ir sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo ir palaikymo.

Rugsėjo pabaigoje vaidinimą numatoma parodyti Vilniuje.

Stovyklautojai taip pat aplankė Kristijono Donelaičio gimtinę Lazdynėliuose ir poeto memorialinį muziejų Tolminkiemyje.

Stovyklos vadovė, Kaliningrado regioninio pedagoginio instituto lietuvių kalbos dėstytoja Ona Druseikaitė-Ruževičiūtė stovyklautojams buvo parengusi programą „Lietuvių kalba su šypsena“. Rusiškų mokyklų mokiniai, turintys lietuviškų šaknų, lankantys lietuvių kalbos fakultatyvus, netradicinėmis priemonėmis turėjo galimybę tobulinti lietuvių kalbos įgūdžius.

Kūrybinę stovyklą organizavo Kaliningrado regioninė lietuvių kalbos mokytojų asociacija ir Zelenogradsko vidurinė mokykla, rėmė Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Kaliningrado srities švietimo ministerija, Kanados Mažosios Lietuvos fondas.

Projekto vadovas – Kaliningrado regioninės lietuvių kalbos mokytojų asociacijos pirmininkas Aleksas Bartnikas.