Suskaitmeninti Lietuvai svarbūs Tautų Sąjungos dokumentai tapo prieinami visuomenei

Glaudžiai bendradarbiaujant Lietuvos nuolatinei atstovybei prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje, Lietuvos centriniam valstybės archyvui ir JT biuro Ženevoje bibliotekai, užbaigtas beveik dvejus metus trukęs projektas, kurio metu šios bibliotekos interneto svetainėje patalpinti suskaitmeninti svarbūs archyviniai dokumentai, susiję su Lietuvos veikla Tautų Sąjungoje 1920–1940 m.

„Kartu tęsiame Lietuvos istorinio paveldo išsaugojimą. Lietuvos ir tarptautinei akademinei bendruomenei, pirmiausia istorikams, dokumentų paskelbimas internete atveria papildomas galimybes tolesniems tyrinėjimams“, – sakė Lietuvos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų biuro Ženevoje, ambasadorius Rytis Paulauskas.

Tautų Sąjungos archyvas yra įrašytas į UNESCO Pasaulio atminties registrą, o Tautų Sąjungos archyvų dokumentai, atspindintys Lietuvai svarbius istorinius procesus, tokius kaip Lietuvos įstojimas į Tautų Sąjungą, Klaipėdos ir Vilniaus klausimų sprendimas tarptautiniu mastu, yra reikšmingas Lietuvos istorinis-dokumentinis paveldas. Archyviniai dokumentai, ypač žemėlapiai, laikui bėgant fiziškai nyksta, o dokumentų suskaitmeninimas užtikrina jų išsaugojimą. Pasak archyvų specialistų, patikimos skaitmeninės laikmenos šiuo metu garantuoja jų išsaugojimą mažiausiai šimtmečiui.

Projekto, kurį parėmė Lietuvos užsienio reikalų ir Kultūros ministerijos, metu suskaitmeninta beveik 40 tūkst. dokumentų. Virtualios kopijos vėliau buvo redaguojamos ir aprašomos, o patys dokumentai – kruopščiai konservuoti ir palikti tolesniam saugojimui JT archyve. Lietuva – viena pirmųjų Jungtinių Tautų narių, įgyvendinusi tokią iniciatyvą.

Su dokumentais ir projektu susipažinti galite čia:

http://libraryresources.unog.ch/leagueofnationsarchives 

http://libraryresources.unog.ch/content.php?pid=279421&sid=5355053

http://www.unog.ch/80256EE60057D930/(httpPages)/800093802F32443EC1257CA60037F8E2?OpenDocument