Pasaulinės informacinės visuomenės dienos proga susibūrė technologijų pasaulio lyderiai

Gegužės 17 d. buvo minima Pasaulinė informacinės visuomenės diena. Šiemet tuo pačiu paminėtas ir Tarptautinės telegrafo sąjungos sukūrimo 150 metų jubiliejus. Ta proga Ženevoje, Šveicarijoje, įvyko tarptautinė konferencija “Telecommunications and ICTs: drivers of innovation”, kurioje aptarti technologijų indėlio šiuolaikinėje visuomenėje susirinko pasaulio valstybių lyderiai, IRT milžinių, tokių kaip „Microsoft“, „Alibaba“, „Ericsson“ ir kt. vadovai ar įkūrėjai, akademinio pasaulio ir pilietinės visuomenės organizacijų atstovai.

„Šiemet minėdami 150–ąsias telegrafo sąjungos (vėliau pervadinta į „Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga“) įkūrimo metines turime puikią progą apžvelgti ir įvertinti, kokių fundamentalių pokyčių atnešė pasauliui telegrafo išradimas. Iš pradžių tarnavęs tik saujelei žmonių atskirose šalyse, telegrafo ryšys galiausiai sujungė pasaulio šalis į vieną visumą, kurioje jau buvo galima bendrauti tarpusavyje nepaisant nuotolio ir laiko skirtumų“, – sako Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos direktorius Ramūnas Čepaitis.

Anot jo, telegrafas tapo šiandien visą pasaulį apraizgiusio elektroninių ryšių tinklo pirmtaku: pirma telegrafas, telefonas, vėliau – palydovinė komunikacija ir galiausiai internetas iš esmės keitė mūsų veikimo ir gyvenimo sąlygas. O šiandien be sparčiojo interneto ir mobiliojo ryšio net neįsivaizduojama sėkminga pasaulio regionų, valstybių, verslo įmonių, viešųjų institucijų, pagaliau – daugumos mūsų veikla.

„Gražios šventės proga smagu dar kartą įvertinti, kad Lietuvos pasiekimai e. ryšių srityje išlieka ryškūs ir pastebimi pasaulyje, – teigia R. Čepaitis. – Tiek privataus sektoriaus pastangų, tiek valstybės investicijų, tarp jų – ir panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų teikiamas galimybes, dėka šiandieną galime džiaugtis viena geriausiai išvystytų sparčiojo interneto infrastruktūrų Europoje ir pasaulyje. Visgi ne mažiau svarbu – šios infrastruktūros galimybes visapusiškai išnaudoti, kuriant inovatyvius verslus, teikiant pažangias elektronines paslaugas ir skatinant visus žmones naudotis sparčiojo interneto galimybėmis.“

2015 m. Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga numačiusi surengti daugybę renginių, skirtų analizuoti tvaresnės informacinės visuomenės plėtrai. Vienas tokių renginių įvyko jau šį sekmadienį, Ženevoje. Jame buvo aptariamas technologijų vaidmuo geresniam sveikatos apsaugos, švietimo, administravimo, tarptautinės prekybos ir komercijos valdymui, taip pat bus svarstoma, kaip elektroninių ryšių galimybes geriau išnaudoti globalios klimato kaitos prevencijai.