Lietuvoje susiburs informatikos mokslo specialistai iš įvairių pasaulio šalių

Lietuvai suteikta teisė surengti XX tarptautinę mokslinę konferenciją, skirtą informatikos ir kompiuterijos mokymo inovacijoms ir technologijoms. Konferencija „Inovacijos ir technologijos informatikos mokymui“ („Innovation and Technologies in Computer Science Education“) vyks Vilniuje liepos 4–8 d. Liepos 5 d. Vilniaus universiteto Didžiajame kieme vyks jos atidarymas.

Konferencija rengiama kasmet vis kitoje šalyje, pagrindinis organizatorius – pasaulyje žymi Kompiuterių specialistų asociacija (ACM). Šios konferencijos pirmininkė – profesorė Valentina Dagienė (VU Matematikos ir informatikos institutas).

„ITiCSE“ konferencijose dalyvauja mokslininkai iš įvairių pasaulio šalių. Gauta 170 straipsnių, stendinių pranešimų, gerosios praktikos ir patarimų, pasiūlymų iš autorių ar bendraautorių, atstovaujančių visiems kontinentams: 50 dalyvių atvyks iš Azijos, 151 iš Europos, 4 iš Afrikos, 119 iš Šiaurės Amerikos, 17 iš Pietų Amerikos, 51 iš Okeanijos.

Įvairių konferencijos veiklų vadovai yra iš beveik 30 šalių (Argentina, Australija, Brazilija, Čilė, JAV, Kanada, Kinija, Danija, Estija, Ispanija, Izraelis, Indija, Italija, Japonija, Jungtinė Karalystė, Lietuva, Nyderlandai, Naujoji Zelandija, Norvegija, Pakistanas, Prancūzija, Peru, Rumunija, Saudo Arabija, Suomija, Šveicarija, Švedija, Vokietija). Dar daugiau šalių atstovauja kiti konferencijos dalyviai, atvykę pasiklausyti pranešimų, dalyvauti diskusijose, dirbti darbo grupėse, nagrinėti stendinius pranešimus ir kt., eksponuoti savo rengiamą programinę įrangą.

Du plenarinių pranešimų autoriai kalbės apie programavimo mokymą ir informatinį mąstymą. Prof. Mordechai (Moti) Ben-Ari iš Weizmanno mokslų instituto (Izraelis) skaitys pranešimą „Ginant programavimą“, kuriame gins šiuo metu dar kontroversiškai vertinamą poziciją, kad programavimas yra fundamentali informatikos veikla, būtina dirbantiems įvariose srityse (administravimo, vadybos ir kt.). Kitas pranešėjas, prof. Maciejus M. Syslo iš Mikalojaus Koperniko universiteto (Lenkija) kalbės apie algoritminį ir informatinį mąstymą, būtiną visiems mokiniams.

„ITiCSE“ konferencija yra žymi darbo grupėmis – tai puiki galimybė susiburti ekspertams ir besidomintiems tam tikra tema ir plėtoti bendrą tyrimą. Septynios darbo grupės dirbs su informatikos terminijos, informatikos švietimo bendrojo ugdymo mokyklose, informacinių technologijų bendrųjų mokymo programų projektavimo, mokymosi analitikos temomis. Darbo grupių vadovai atstovauja 13 šalių.

Konferencijoje rengiama vieša mokslininkų diskusija, bus pateikta daugiau kaip 20 stendinių pranešimų ir vyks gerosios praktikos, taip pat inovatyvios programinės įrangos pristatymai.

Liepos 8 d. LDK valdovų rūmuose rengiamas konferencijos uždarymas.