„Microsoft“ moko kompiuterius humoro jausmo

„Microsoft“ tyrėjai sukūrė algoritmą, automatiškai atrenkantį pačias juokingiausias karikatūras. Sistema buvo apmokyta remiantis „New Yorker“ skaitytojų įrašų konkurso rezultatais. Kompiuteris pademonstravo gan gerą humoro jausmą: beveik visi įrašai, patikę redaktoriui, atsidūrė tarp 55,8 proc. atrinktų dirbtinio intelekto kaip itin juokingų. Kitais žodžiais tariant, sistema galėtų dvigubai sumažinti redaktorių darbų apimtį.

Iš esmės algoritmas buvo efektyvus, tačiau ne viskas jame sklandžiai veikia. Pavyzdžiui, visam laikui atsimenami nuosavi vardai ir dėl to nepastebimi juokeliai, susiję su šiandienos aktualijomis. „New Yorkes“ redaktoriai kritiškai įvertino naują sistemą ir pareiškė, kad jų skoniui ji nėra tobula, o ir apskritai kažin ar mašina gebės kada nors imituoti žmogaus humoro jausmą.

„Microsoft“ tokį tyrimą atlieka ne tik iš smalsumo. Galimybė pažinti ironiją praverstų, pavyzdžiui, tokioje programoje kaip „Skype“ vertėjas. Be to, kompanija tikisi ateityje sukurti dirbtinį intelektą su realiu humoro jausmu, o ne iš anksto suprogramuotais juokeliais kaip programoje „Cortana“.