Sukurta skraidanti lenta

1989 m. pasirodė filmo „Atgal į ateitį“ antroji dalis, kurioje Martis Makflajus ir Dokas nukeliavo į 2015-uosius. Viena iš filme pademonstruotų ateities naujovių – skraidanti riedlentė.

Atėjus 2015-iesiems, automobilių gamintoja „Lexus“ pamėgino įgyvendinti šį filmo „stebuklą“ – pagamino skraidančią riedlentę „Hoverboard“. „Lexus Hoverboard“ naudoja superlaidininkus ir nuolatinius magnetus, kurie šaldomi skystu azotu.

Magnetinę levitaciją pasiekti sudėtinga, nes kuo didesnis svoris spaudžia daiktą, tuo galingesnių reikia magnetų. Šią problemą mėginama išspręsti naudojant azotą.

Deja, apgauti fizikos „Lexus“ inžinieriams nepavyko – paskraidyti šia lenta galima tik specialiai jai pritaikytu metaliniu paviršiumi, nors kelias minutes lenta gali praskristi ir virš vandens ar kitokio paviršiaus.

„Hoverboard“ daugiau nei 18 mėnesių kūrė inžinierių komandos iš Vokietijos ir Anglijos, o šiuo metu ją testuoja profesionalus riedlentininkas iš Ispanijos. Automobilių gamintojas daug dėmesio skiria išradimo išvaizdai, lenta gaminama iš natūralaus bambuko.

Prieš pasirodant „Lexus“ skraidančiai lentai, panašų įrenginį, pavadinimu „Hendo“, mėgino sukurti bendrovė „Arx Pax“.

Vaizdo filmukas apie „Hoverboard“ bandymus >>>