Spalio 24-oji – Pasaulinė informacinių technologijų plėtros diena

Jau 1972 metais Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė asamblėja, pastebėjusi informacinių technologijų perspektyvą, spalio 24-ąją paskelbė Pasauline informacinių technologijų plėtros diena.

Šios dienos tikslas – informuoti visuomenę apie technologines naujienas, didinti technologinį raštingumą, spręsti informacinių technologijų plėtros problemas. Visame pasaulyje šią dieną mini švietimo įstaigos ir viešos bei privačios įmonės – vyksta įvairūs renginiai. Šiais metais ta proga netgi sukurtas pašto ženklas.

Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, 2015 metų pirmąjį ketvirtį asmeninius kompiuterius ir interneto prieigą namuose turėjo 68 proc. namų ūkių. Mieste kompiuterius namuose turėjo 70 proc., kaime – 62 proc. namų ūkių, o interneto prieigą – atitinkamai 71 ir 63 proc. Svarbu paminėti, kad Lietuvoje veikiantis interneto ryšys yra vienas sparčiausių visame pasaulyje. Internetu šių metų pirmąjį ketvirtį naudojosi 71 proc. visų 16–74 metų amžiaus gyventojų. Iš 16–24 metų amžiaus gyventojų internetu naudojosi 97 proc., iš 65–74 metų amžiaus gyventojų – 22 proc.

Informacinių technologijų ir telekomunikacijų plėtotės strategija yra šalies ūkio ir informacinės visuomenės raidos procesų neatsiejama dalis, kurios tikslas yra pagreitinti valstybės ir visų ūkio veiklos sektorių valdymo darbų modernizavimą grindžiant jį informacinių technologijų ir telekomunikacijų priemonių naudojimu.