Lietuvos ir Moldovos eurointegracinė komisija aptarė tolesnę paramą Moldovos reformoms

Su darbo vizitu Vilniuje viešinti Moldovos vicepremjerė, užsienio reikalų ir Europos integracijos ministrė Natalia Gherman ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius spalio 27 dieną aptarė Moldovos eurointegracinės darbotvarkės aktualijas ir pasirašė bendradarbiavimo ekonominės diplomatijos srityje memorandumą.

Memorandumas numato, kad šalys keisis patirtimi, kaip Užsienio reikalų ministerijos veikla prisideda prie prekybinio, mokslinio ir inovacinio bendradarbiavimo skatinimo bei investicijų pritraukimo. Šalys planuoja dalytis ekspertų patirtimi ir vykdyti bendrus projektus, kurių tikslas – verslo aplinkos gerinimas, prekių ir paslaugų trečiose šalyse skatinimas ekonominės diplomatijos priemonėmis.

Aptardami dvišalius Lietuvos ir Moldovos santykius L. Linkevičius ir N. Gherman sutarė, kad jie bus puoselėjami ir stiprinami toliau, ypač siekiant įgyvendinti Moldovos Asociacijos susitarimo su Europos Sąjunga nuostatas. Pasak L. Linkevičiaus, Moldovos nuoseklus darbas davė puikių rezultatų, o Lietuva savo ruožtu toliau rems šią šalį įgyvendinant europines reformas. Teisingumo, bankų sektoriaus reformos, kova su korupcija yra esminės sritys įtvirtinant Moldovos europinio pasirinkimo patikimumą.

Nuo 2014 m. balandžio pabaigos, kai įsigaliojo bevizis režimas, šia kelionių galimybe pasinaudojo daugiau nei 360 tūkst. Moldovos piliečių, turinčių biometrinius pasus. Per visus 2014 metus Moldovos eksportas į ES išaugo 20 procentų, o žemės ūkio produkcijos netgi 31 proc. Tam didelės įtakos turėjo autonominės prekybos lengvatos, taikytos dar iki Gilios ir visapusiškos laisvosios prekybos sutarties (DCFTA) įsigaliojimo. 2014 m. rugsėjo mėnesį prasidėjus išankstiniam DCFTA nuostatų taikymui, išaugo atskirų produktų eksportas.

Ministrai taip pat apsikeitė nuomonėmis dėl pažangos derybose dėl Padniestrės konflikto sureguliavimo.

N. Gherman kartu su L. Linkevičiumi taip pat pirmininkavimo šeštajam Lietuvos ir Moldovos dvišalio bendradarbiavimo Europos integracijos srityje komisijos posėdžiui. Jo metu buvo aptartas bendradarbiavimas Moldovai aktualiose kovos su korupcija ir pinigų plovimu srityse bei šio bendradarbiavimo tolesnės perspektyvos. Lietuvos atstovai pasidalijo patirtimi bankų sektoriaus reformos srityje. Taip pat buvo pristatyti Lietuvos vykdomi vystomojo bendradarbiavimo projektai Moldovoje. Po posėdžio ministrai pasirašė protokolą.

Lietuvos ir Moldovos dvišalio bendradarbiavimo Europos integracijos srityje komisija įsteigta remiantis 2010 m. pradžioje pasirašyta abiejų šalių ministrų pirmininkų deklaracija. Komisijos posėdžiai rengiami paeiliui Vilniuje ir Kišiniove.