ES priimtas pirmasis istorijoje kibernetinio saugumo įstatymas

Europos Sąjungos (ES) šalys narės ir Europos Parlamento deputatai patvirtino pirmą istorijoje kibernetinio saugumo įstatymą. Jame numatyta, kad visos interneto bendrovės apie kibernetines atakas privalės pranešti atitinkamoms ES institucijoms.

Agentūros „Reuters“ duomenimis, šio įstatymo svarstymas truko 5 valandas. Vis dėlto kaip atsakas augančiam kibernetiniam pavojui ir siekiant apsaugoti ES gyventojų konfidencialius duomenis, įstatymas buvo priimtas.

Anot Europos Komisijos viceprezidento skaitmeninės rinkos klausimais Andruso Ansipo, priimtas įstatymas stiprins pasitikėjimą elektroninėmis paslaugomis, tarp jų ir tarptautinėmis. „Internetas neturi sienų, todėl problemos gali migruoti iš vienos šalies į kitą. Būtent dėl to mums reikalingas sprendimas, apimantis visas ES šalis. Manau, šis įstatymas yra svarbus žingsnis tokio sprendimo link“, – pabrėžė A. Ansipas.

Naujasis įstatymas, arba tinklų ir informacinio saugumo direktyva (angl. Network and Information Security Directive), numato didesnes saugumo priemones itin svarbiuose sektoriuose, tokiuose kaip transportas, energetika, finansai ir medicina. Kompanijos, dirbančios šiose srityse, kartu su IT bendrovėmis turės pranešti apie kibernetines atakas ir kitus incidentus, susijusius su kibernetiniu saugumu. Beje, socialiniai tinklai į direktyvos veikimo lauką nepatenka. Laiku apie nusikaltimus nepranešusioms įmonėms gresia baudos.