Kodėl planšetinis kompiuteris senjorui yra puiki dovanos idėja?

Norite senjorui padovanoti iš tikrųjų naudingą daiktą, bet jau pavargote sukti galvą? Reikia, kad tai būtų puikus pagalbininkas kasdienybėje, gerai būtų, kad turėtų naudos sveikatai ir apskritai kažkas tokio, ko Jūsų senjoras dar nėra turėjęs, bet jam praverstų? Ar esate pagalvoję apie planšetinio kompiuterio variantą?

Kam senjorui planšetinis? Kam jį panaudos?

1. Skaitymas. Planšetiniai kompiuteriai leidžia parsisiųsti knygas, kurių priešingai nei popierinių šrifto dydį galima padidinti iki tokio, koks bus patogus senjorui. Taip pat planšetiniuose kompiuteriuose yra ryškumo, kontrasto nustatymai bei žiūrėjimo preferencijų pasirinkimas žiūrėjimui dienos ar nakties metu. Tokios galimybės sukuria žymiai patogesnę skaitymo patirtį senjorams.

2. Muzika. Nemažai tyrimų rodo, jog senjorams su kognityviniais sutrikimais, sergantiems Alzheimerio liga ar kenčiantiems nuo demencijos, muzika turi neįtikėtinai gydomąjį poveikį. Į planšetinį kompiuterį senjorai gali greitai ir patogiai atsisiųsti mėgstamus takelius, kurie praskaidrins jų kasdienybę.

3. Nuotraukos. Kas nemėgsta nuotraukų? Senjorams įprastai labai patinka iš naujo išgyventi laimingas akimirkas žvelgiant į užfiksuotus kadrus bei mėgautis jų vaikų ir vaikaičių kūryba. Atsiųsti jas į planšetinį kompiuterį taip pat nėra sudėtingas reikalas. 

4. Smegenų mankšta. Smegenis būtina mankštinti. Žaidimai ir įvairūs galvosūkiai, kuriuos taip pat nesunku įdiegti į planšetinį kompiuterį, taip pat gali būti patrauklus laisvalaikio leidimas senjorams.

5. Tikros mankštos. Įvairios programėlės, aktyvumo asistentai, vaizdo įrašų medžiaga gali paskatinti senjorus sportuoti.

6. Vietoj vaistų – kompiuteriniai žaidimai. Ar galite įsivaizduoti, kad vieną gražią dieną netolimoje ateityje gydytojai išrašys jūsų senjorui receptą, kuriame bus ne tik vaistų, bet ir rekomenduojamų žaidimų sąrašas? Yra moksliškai įrodytas ir atliktų eksperimentų patvirtintas jų teigiamas poveikis bei atskirtai ištirta nauda senjorų sveikatai ir savijautai. Štai tik vienas atliktų tyrimų šioje srityje pavyzdys. 2013 metais Kalifornijos universiteto profesorius Adam Gazzaley atlikto tyrimo su žaidimu „Neuroracer“ rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus žmonės, kurie žaidė daugiaveiksmiškumą vystančius kompiuterinius žaidimus, įveikdavo 20-mečius, kurie prieš tai neturėjo ryšio su žaidimu. Gazzaley įspėjo, kog rezultatai jokiu būdu neremia kompiuterinių žaidimų ar smegenų treneravimui skirtų programų, tačiau parodo, kad žaidimas kaip smegenų treneravimo būdas gali prisidėti prie ilgesnio senjorų smegenų aktyvumo.   

4 priežastys, kodėl planšetinis kompiuteris yra puikus įrenginys senjorui

1. Lengva išmokti. Tai vienas didžiausių intuityvia sąsaja pasižyminčių technologijų privalumas. Jas lengva perprasti ir išmokti, todėl senjorai gali savarankiškai išmokti parsisiųsti įvairias programėles ir išmokti jomis naudotis.

2. Portabilus ir lengvas. Žymiai lengviau sąveikauti su planšetiniu nei su tradiciniu stacionariu kompiuteriu. Taip pat šiuos įrenginius paprasta visur pasiimti kartu, pavyzdžiui į polikliniką.

3. Mažiau reikiamų žinių ir įgūdžių. Ar atsimenate, kiek visko reikėjo išmokti, kai pirmą kartą prisilietėte prie stacionaraus kompiuterio? Paspaudimas dešiniu pelės klavišu, paspaudimas kairės klavišu, dvigubas paspaudimas, pelės žymeklio valdymas, paieška, spartieji klavišai ir pan. Su planšetiniu kompiuteriu viskas žymiai paprasčiau: pirštų judesiai atstoja didžiąją dalį visų šių veiksmų.   

4. Paprastas sistemos atnaujinimas.Programinės įrangos atnaujinimas – vienas iš didžiausių iššūkių, kuris planšetiniuose kompiuteriuose tapo žymiai paprastesnis.Kokį planšetinį kompiuterį senjorui išsirinkti?

Renkantis planšetinį kompiuterį senjorui reikėtų atsižvelgti į visai kitus kriterijus nei ieškant įrenginio jaunam žmogui ar vaikui. Vyresnio amžiaus žmonės įprastai turi visai kitus poreikius ir prioritetus. Varlė.lt mobiliųjų įrenginių specialistai renkantis planšetinį kompiuterį senjorui rekomenduoja atkreipti dėmesį į tokius dalykus:

Ekranas

Lengvai įskaitomas ekranas – vienas svarbiausių idealaus planšetinio kompiuterio senjorui parametrų. Aiškus ekranas lemia didesnį naudojimosi įrenginiu patogumą. Ekrano dydis neturėtų būti mažesnis nei 8 coliai.

Jungiamumas

Planšetinis kompiuteris turėtų pasižymėti galimybe prisijungti prie interneto. Ar tai bus 3G, ar LTE modulis, priklauso tik nuo naudotojo ir to, kur jis planuoja naudotis savo įrenginiu. Tačiau reikėtų prisiminti, kad kartais senjorai (ypač, jei gyvena vieni) neturi namie nuolatinės prieigos prie interneto.

Procesorius

Žinoma, jis neturi būti naujausias ir sparčiausias. Naršymui internete, filmų žiūrėjimui ar bendravimui su šeima užteks vidutinės klasės įrenginių.  

Operacinė sistema

Mąstant apie aukštesnės kainos įrenginį, puikus variantas yra „Apple“ gaminiai. Didelis juose įdiegtos „iOS“ operacinės sistemos privalumas yra labai geras pritaikymas naudojimusi lietimo dėka bei milžiniška programėlių įvairovė. Populiariausia sistema, ypač atsižvelgiant į žemesnę kainą, yra „Android“. Renkantis planšetinį kompiuterį senjorui visai verta pagalvoti apie variantą su „Windows“ operacine sistema. Jei būsimas planšetinio savininkas prieš tai naudojosi kompiuteriu su šia sistema, jam bus lengviau perprasti įrenginio sąsają su „Microsoft“ programine įranga nei „Apple“ ar „Google“.

Internetinė kamera

Vyresnio amžiaus žmonės gali norėti planšetiniu kompiuteriu naudotis komunikacijos su kitais šeimos nariais tikslais. Jei senjoras pasitelkdamas planšetinį naudosis „Skype“ ar kitomis vaizdo pokalbių programomis, reikėtų paieškoti modelio su gera priekine kamera.

Korpusas

Solidus ir pagamintas iš kokybiškų medžiagų korpusas prailgins įrenginio tarnavimo laiką, tačiau senjorui skirtas planšetinis tikėtina, nesusidurs su itin ekstremaliomis sąlygomis.