Naudingi patarimai tėvams, kaip su vaikais kalbėti apie pinigus

Tėvai (globėjai), auklėdami savo vaikus, stengiasi suteikti jiems kuo daugiau žinių, susijusių su įvairiomis gyvenimo sritimis. Tačiau pinigų tema kažkodėl neretai lieka nuošaly. Deja, toks nenoras ar negebėjimas kalbėti šia tema gali brangiai kainuoti ateityje. Būdų ir progų pabendrauti su savo atžalomis apie pinigus visgi atrasti privalu, o finansų ekspertai pataria, kad pradėti kalbėti reikia kuo anksčiau ir daryti tai kuo dažniau.

Lietuvos bankų asociacija pakvietė savo narius pasidalinti patarimais tėvams (globėjams), kaip ir kada su vaikais kalbėti apie kasdienius finansus, kad pradėjęs savarankišką gyvenimą jaunuolis nepasiklystų „gyvenimo džiunglėse“.

Patarimais dalinasi SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė, „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Odeta Bložienė, Šiaulių banko rinkodaros ir komunikacijos departamento direktorė Daiva Grikšienė ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Žinoma, finansinio švietimo tik vaikystėje ar paauglystėje neužtenka. Yra dalykų, kurių išmokstama ne iš savo tėvų. Pavyzdžiui, retas kuris šiandieninis būsto paskolos turėtojas gali pasakyti, jog iš savo tėvų išmoko, kaip skolintis, arba investuojantis į pensijų fondus – kaip taupyti pensijai. Keičiasi aplinkos sąlygos, atsiranda naujų finansinių paslaugų, vadinasi, finansinis raštingumas turėtų būti ugdomas visą gyvenimą, atsižvelgiant į kintančius poreikius ir aplinkos sąlygas bei galimybes.

Lietuvos bankų asociacijos nariai, minėdami Vaikų finansinio švietimo ir Europos pinigų savaitę, kviečia vaikus ir jaunuolius į diskusijas, kurių metu specialistai skatina pagalvoti apie ateitį ir suteikia praktinių žinių, kaip racionaliai paskirstyti pinigus, taupyti bei planuoti biudžetą. Šiemet ši savaitė minima kovo 14-18 dienomis.