Išmanioji šakutė imituos druskos skonį

Tokijo universitete, „Rekimoto“ laboratorijoje, buvo sukurta išmanioji šakutė, imituojanti druskos skonį burnoje. Kad apgautų žmogaus receptorius, naudojama silpna elektros srovė.

Išmaniosios šakutės kūrėjas Chiromi Nakamura pasinaudojo jau atrasta teorija apie tai, kaip žmogaus liežuvis skiria skirtingus skonius. 2012 m. Ch. Nakamura pademonstravo savo kolegoms, kaip elektros srovė gali pakeisti žmogaus receptorius. Tačiau prietaisas, keičiantis skonį žmogaus burnoje, buvo pernelyg gremėzdiškas. Kad sukurtų išmaniąją šakutę, Chiromi dirbo dar šešerius metus.

Į šakutės rankenėlę įtaisytas akumuliatorius ir elektros schemos. Kad pajustų druskos skonį burnoje, vartotojas turi paspausti ant šakutės rankenėlės esantį mygtuką. Elektros srovės stiprumą galima reguliuoti, tam numatyti trys jo lygiai – nuo silpno druskos skonio iki stipresnio. Šakutė taip pat gali imituoti rūgštų ir metalo skonį. Šakutės akumuliatorius veikia apytikriai 6 valandas. Numatoma jos kaina – 17,7 JAV dolerio.

Tokia šakutė skirta žmonėms, besilaikantiems dietos, pvz., sergantiems hipertonija, kuriems rekomenduojama nevartoti druskos.  

Beje, bekuriant išmaniąją šakutę paaiškėjo, kad druskos skonį sustiprina česnakas ir pipirai.