Tarptautinis matematiko įvertinimas – paskata jauniems mokslininkams

Matematikos ir informatikos instituto profesorius emeritas Antanas Žilinskas konferencijoje „NUMTA 2016“ (Numerical Computations: Theory and Algorithms), vykusioje Pice (Kalabrija, Italija), už mokslo rezultatų visumą ir jų įtaką mokslo krypčiai įvertintas tarptautiniu apdovanojimu.

Konferencijos tikslas – apsvarstyti naujausius perspektyviausių tyrimų rezultatus informatikos ir taikomosios matematikos sankirtoje. Viena pagrindinių temų buvo globalioji optimizacija. Prof. A. Žilinskas kaip kviestinis pranešėjas šioje konferencijoje skaitė plenarinę paskaitą apie statistiniais modeliais pagrįstus globaliosios optimizacijos metodus. Šios tematikos tyrimus profesorius vykdo nuo savo mokslinės veiklos pradžios.

„Apdovanojimas buvo tikrai maloni staigmena. Pripažinimas būtent tokia forma man yra pirmas“, – džiaugiasi profesorius. Jis mano, kad šis tarptautinis įvertinimas sudomins ir paskatins jaunus tyrėjus pradėti šios perspektyvios mokslo srities darbus, padidins galimybę gauti grantų.

Tai ne pirmasis prof. A. Žilinsko tarptautinis mokslo bendruomenės įvertinimas. Dvi mokslininko jubiliejines sukaktis „Springer“ leidykla pažymėjo knygomis „Models and Algorithms for Global Optimization“ (2007) ir „Advances in Stochastic and Deterministic Global Optimization“ (2016) bei specialiu žurnalo „Informatica“ numeriu (2016, Nr. 2), kuriems straipsnius parašė pripažinti tarptautiniai optimizacijos ekspertai. Prof. A. Žilinsko mokslinę veiklą puošia Lietuvos mokslo premija (2001) ir VU profesoriaus emerito statusas (2015).

Prof. A. Žilinsko mokslinių tyrinėjimų sritis – globalioji optimizacija. Jis kartu su doktorantais kuria naujus algoritmus ir bando juos pritaikyti konkrečiuose optimalaus projektavimo darbuose.

Lietuvos mokslininkai šioje srityje yra pasiekę tarptautiniu mastu pripažintų rezultatų. Pastarasis profesoriaus teorinio darbo rezultatas – monografija „Non-Convex Multi-Objective Optimization“, parašyta su bendraautoriais profesoriais P. Pardalosu ir J. Žilinsku. Ją kitų metų pradžioje išleis leidykla „Springer“. Vienas svarbesnių taikomųjų profesoriaus darbų – kartu su prof. R. Baronu ir doktorantu L. Litvinu vykdytas optimalaus biojutiklių projektavimo tyrimas. Šio tyrimo rezultatai paskelbti prestižiniame mokslo žurnale „Electrochimica Acta“. Straipsnyje sujungti trijų mokslininkų darbai: prof. R. Barono sukurti kompiuterinio modeliavimo algoritmai, prof. A. Žilinsko pasiūlyta optimizavimo metodika ir doktoranto L. Litvino atlikti kompiuterinio modeliavimo / optimizavimo eksperimentų rezultatai.