E. sveikata – greita, patogu ir paprasta

Nuo 2016 m. Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigos pradėjo naudoti sukurtus e. sveikatos sprendimus, t. y. įstaigų informacines sistemas kartu su centrine e. sveikatos informacine sistema (ESPBI IS). Elektroniniu būdu registruojami pacientai pas gydytojus, pildomos pažymos, išrašomi vaistai, pacientai gali gauti vaistus vaistinėse pagal elektroninius receptus, susipažinti su savo sveikatos įrašais e. sveikatos portale www.esveikata.lt.

Lietuvos e. sveikatos sistemos, kurią sudaro centrinė e. sveikatos informacinė sistema (ESPBI IS) ir jos posistemės – elektroninis receptas ir medicininiai vaizdai, taip pat gydymo įstaigų informacinės sistemos, naudojimo apimtys kasdien auga.

Pagrindinė Lietuvos e. sveikatos sistemos funkcija – sudaryti sąlygas pakartotinai panaudoti sveikatos įrašus diagnostikos ir gydymo procese, užtikrinant duomenų mainus tarp skirtingų gydymo įstaigų, kaupti informaciją apie pacientų sveikatos įrašus ir sudaryti prieigą jų peržiūrai bei darbui realiuoju laiku.

Naudojant www.esveikata.lt ir sveikatos priežiūros įstaigų informacines sistemas, sutaupo laiką gydytojai ir pacientai, greičiau nustatomos diagnozės, greičiau paskiriamas gydymas, užpildomos pažymos, išrašomi receptai vaistams, o vaistininkams receptai visada aiškūs ir įskaitomi. Centrinėje e. sveikatos sistemoje kaupiami paciento sveikatos duomenys leidžia tam tikrais atvejais nekartoti tyrimų ir efektyviau, saugiau ir kokybiškiau teikti sveikatos priežiūros paslaugas.

Besinaudojančių sveikatos priežiūros įstaigų skaičius laipsniškai auga ir vis daugiau sveikatos priežiūros įstaigų teikia pacientų sveikatos įrašus į centrinę e. sveikatos sistemą. Įstaigos gali naudoti centrinę e. sveikatos informacinę sistemą tiek per portalą www.esveikata.lt, tiek ir integruojant savo vidines įstaigų sistemas tiesiogiai su ESPBI IS. Per metus išaugusi elektroninio recepto išrašymo dinamika rodo ne tik šalyje augantį elektroninių paslaugų prieinamumą, bet ir jų populiarumą. Pateiktų elektroninių medicininių dokumentų skaičiaus didėjimą sąlygoja pačių sveikatos priežiūros specialistų teigiamas e. sveikatos sukurtų sprendimų vertinimas.

E. sveikatos sistemos sprendimai sukurti taip, kad jais gali naudotis visos Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigos. Kviečiame Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigas naudotis patogiomis e. sveikatos priemonėmis nemokamai. Juolab, kad nuo 2017 m. sveikatos priežiūros įstaigos vaiko gimimo pažymėjimus, medicininius mirties liudijimus privalės civilinės metrikacijos įstaigai perduoti elektroniniu būdu.

2016 m. lapkričio 28 d. duomenimis į centrinę e. sveikatos sistemą (ESPBI IS) jau yra pateikta per 280 tūkst. elektroninių medicininių dokumentų, išrašyta daugiau kaip 97 tūkstančiai elektroninių receptų, užregistruota virš 2 mln. apsilankymų, sukurta 1,8 mln. pacientų e. sveikatos istorijos (ESI) išrašų.