Baltijos ir Šiaurės šalių centriniai bankai išreiškė siekį bendradarbiauti

Baltijos ir Šiaurės regiono šalių centriniai bankai sieks derinti veiksmus, jei kurioje nors iš tų šalių veikiančiai bankinei grupei reikėtų padėti spręsti likvidumo problemas. Tokie ketinimai išsakyti memorandume, kurį ketvirtadienį, gruodžio 15-ąją, Frankfurte prie Maino pasirašė Lietuvos banko ir dar septynių centrinių bankų vadovai.

„Džentelmeniškai susitarėme, kad bankams susidūrus su laikinomis likvidumo problemomis mūsų regiono centriniai bankai informuotų vienas kitą kaip įmanoma greičiau. Memorandumas rodo pasirašiusiųjų šalių pasiryžimą bendradarbiauti prireikus spręsti bankų likvidumo klausimus. Šiaurės ir Baltijos regiono šalių finansų sektoriai yra glaudžiai susiję, tad centrinių bankų veiksmai vienoje iš jurisdikcijų, tikėtina, darytų įtaką įvykiams kitose šalyse“, – sakė Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Pasak jo, aštuoni centriniai bankai taip pat susitarė dėl gerosios praktikos principų ir procedūrų, kurios palengvins keitimąsi informacija, padėsiančią geriau stebėti likvidumo situaciją Šiaurės ir Baltijos regiono finansų sektoriuje ir kilus problemoms jas operatyviai spręsti. Tai irgi numatyta memorandume, kurį pasirašė Lietuvos, Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos centriniai bankai.