Operacija „Y“, arba keisčiausi bankiniai nusikaltimai (VIDEO)

Bankomatas – naudingiausias pastarųjų metų technologinis pasiekimas, savo populiarumu pralenkęs mikrobangų krosnelę, mobilųjį telefoną ir asmeninį kompiuterį. Remiantis visuomenės apklausos duomenimis, taip mano didžioji dauguma Vokietijos gyventojų. Tačiau bankomatai vilioja ne tik klientus, kurie vadovaujasi XXI amžiaus taisykle: „Laikas – pinigai“, bet ir įvairiausio plauko nusikaltėlius, siekiančius greitai pasipelnyti.

Bankomatas tapo bokso kriauše

Prieš keletą dienų užsienio spaudoje nuskambėjo pranešimai, jog didžiausiame pietinės Krymo pakrantės kurorte Jaltoje įtūžusi studentė sulaužė kortelės negrąžinusį bankomatą. Mergina tris kartus neteisingai surinko kortelės PIN kodą, todėl bankomatas mokėjimo kortelės negrąžino. Pasijutusi tarsi ringe, buvusi boksininkė savo priešininku pasirinko bankomatą ir puolė jį daužyti kumščiais. Įrenginio stiklas, neatlaikęs smūgių, įskilo, taip pat sugadintas spausdintuvas ir tiesioginis kortelių įrenginys. Operatyviai į įvykio vietą atvykusi miliciją merginą sulaikė. Ji privalės padengti nuostolius. Padaryta žala siekia apie tūkstantį JAV dolerių.

Ne mažiau išradingi nusikaltėliai Lietuvoje. Šių metų balandžio mėnesį uostamiestyje ilgapirščiai nesivargino sukti galvos, kaip iš bankomato pasisavinti pinigų. Jie nusprendė pagrobti patį įrenginį. Tačiau nesėkmingai... Pasak policijos, įžūlūs vagišiai vienoje iš Klaipėdos gatvių bankomatą iš parduotuvės mėgino ištempti vogtu automobiliu. Išdaužę langą, nusikaltėliai apjuosė bankomatą lynu, kuris neišlaikęs trūko.Vienas ilgapirštis netrukus buvo sulaikytas.

Čekijos ilgapirščiai prabėgus keliems mėnesiams „ištaisė“ lietuvių klaidą. Spalio pradžioje Sokolovo mieste nežinomi nusikaltėliai pavogė bankomatą, kuriame buvo milijonas kronų, t.y 40 tūkst. JAV dolerių. Įrenginys stovėjo patalpoje, kurioje buvo įsikūręs bankas, restoranas ir biurai. Patekę į vidų, įbrovėliai dažų balionėliu nupurškė stiklines banko duris ir, tiesiog išplėšę bankomatą, išsigabeno nežinoma kryptimi.

Rusijoje siautėja sukčiai

Nusikaltėlių taikiniu tampa ne tik bankomatai, bet ir mokėjimo kortelės, tiksliau, jų duomenys, reikalingi atlikti pinigų pervedimus ar išsiimti grynuosius pinigus. „Bankų sukčiai“ šiandien tapo dideliu Rusijos milicijos galvos skausmu. Bankų krizė paskatino gyventojus iš bankų atsiimti santaupas. Dvejojantys, kaip elgtis su gautais pinigais, tampa lengvu nusikaltėlių grobiu. Naujienų tarnybos duomenimis, sukčiautojai per metus padarė nuostolių už 20 milijonų JAV dolerių. Prognozuojama, jog šie įspūdingi skaičiai ateityje didės.

Kaip sukčiautojai iš patiklių Rusijos piliečių išvilioja pinigus? Banko klientams elektroniniu paštu atsiunčiama nuoroda į banko puslapį, kuriame jiems pasiūloma surinkti kortelės numerį ir PIN kodą. Tokie nusikaltimai Rusijoje neturi analogų, todėl nelaimingieji nesunkiai patenka į sukčiautojų pinkles.

Po vasarą prasidėjusios bankų krizės dešimtis tūkstančių Rusijos gyventojų el. paštu užplūdo laiškai iš Mančesterio miesto, kuriuose siūloma atidaryti banko sąskaitą patikimame JAV banke. Nusikaltėlių išradingumui ribų nėra. Pinigai išviliojami ir kitais būdais. Banko klietai el. paštu sulaukdavo ir kitokio pobūdžio pranešimo, kuriame prašoma patvirtinti pinigų pervedimą. Priešingu atveju pinigai bus grąžinti siuntėjui. Kad pinigai būtų pervesti, klientai privalėdavo užpildyti anketą ir joje surašyti savo duomenis.

„ATMeye“ padėjo išaiškinti nusikaltimą

Kaip galima apasisaugoti nuo bankinių nusikaltimų? „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) siūlo keletą patikimų sprendimų. Vienas jų – bankomatų vaizdinės apsaugos sistema „ATMeye“. Šią produktų grupę sudaro į savitarnos įrenginius diegiamos vaizdo sistemos. Sistemos fiksuoja vaizdo įrašus ir kuria jų archyvą. Taip užfiksuojamos konkrečios savitarnos įrenginio operacijos, pvz., pinigų išdavimas, mokėjimo kortelės grąžinimas klientui, seifo durų atidarymas. Sistema užfiksuoja ir įrašo taip pat ir vidinių daviklių pastebėtus pokyčius. ATMIA šią sistemą yra apdovanojusi kaip geriausią bankomatų apsaugos sistemą. Ji įdiegta daugiau nei 30-yje pasaulio šalių – Dominikos Respublikoje, centrinėje ir rytų Europoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Indijoje ir kt.

Pasaulinis ATMIA apdovanojimas už geriausią bankomatų apsaugos sistemą „ATMeye“
Pasaulinis ATMIA apdovanojimas

Bankomatų apsaugos sistema sėkmingai panaudota Jungtiniuose Arabų Emiratuose, Dairoje. Vienas „Dubai Islamic“ banko klientas norėjo iš savo pamotės sąskaitos išsiimti 5000 dirhamų. Šių metų balandžio 15 dieną jis patikrino sąskaitos balansą, o vėliau iš banko bankomato Deiros miesto prekybos centre mėgino tuos pinigus išsiimti. Ekrane pasirodė pranešimas, esą sąskaitos balansas nepakankamas ir todėl bankomatas nebegali išduoti pinigų. Nustebęs klientas mėgino tą padaryti dar kartą. Šį kartą pasirodė kitas pranešimas, sakantis, jog jis jau išsiėmė leistiną 5000 dirhamų dienos limitą. Tą patį klientas mėgino padaryti ir dviejuose kituose banko bankomatuose, tačiau vėlgi nesėkmingai.

Vėliau pasitelkus banko bankomatuose naudojamą „ATMeye“ sistemą buvo išsiaiškinta, jog kredito kortelės turėtojas iš tiesų atliko pinigų išsiėmimo operaciją, tačiau išnagrinėjus „ATMeye“ užfiksuotas nuotraukas buvo padaryta išvada, jog jis pinigų nepasiėmė – juos po kelių minučių pasiėmė kitas žmogus.

Mikroprocesorinės kortelės – patikimesnės

Siekiant užkirsti kelią sukčiavimams, iki 2005 metų pradžios daugelyje Europos Sąjungos šalių, Centrinės ir Rytų Europos, taip pat ir Lietuvos, valstybėse, Lotynų Amerikoje numatoma pereiti prie išskirtinai mikroprocesorinių mokėjimo kortelių naudojimo ir bendro EMV standarto. Lietuvoje šį standartą diegia „Penkių kontinentų bankinės technologijos“, kurią „Visa“ pasirinko partnere įgyvendinant šį keitimo procesą. Naujo standarto mikroprocesorinėmis kortelėmis siekiama užtikrinti mokėjimų kortelių patikimumą, sumažinti sukčiavimų skaičių ir plėsti teikiamas paslaugas. EMV standartui pritaikytą bankinę įrangą gamina Vokietijos įmonė „Wincor Nixdorf“, kurios bankomatus platina BS/2.

Europos bankų perėjimo prie EMV standarto pobūdis mažai kuo skiriasi nuo pasaulinio. Prancūzijos bankai, kurie 1990 metais susidūrė su šia problema, perėjo prie mikroprocesorinių kortelių ir pradėjo naudoti PIN kodą, todėl 95 % išvengė nuostolių. Anglijos banko „Barkley“, kuris 2002 metais perėjo prie mikroprocesorinių kortelių, atstovai teigia, kad dėl to sumažėjo apgavysčių.


Bankomatų apsaugos sistema „ATMeye“ >>>

EMV projektai Lietuvoje >>>

ATMeye – bankomatų vaizdo apsaugos sistemos pristatymas (anglų k.) >>>

BS/2 pristato informacinius terminalus (VIDEO)

BS/2 pristato savitarnos skyrių (1) (VIDEO)

BS/2 pristato savitarnos skyrių (2) (VIDEO)

Videoreportažas iš ATMIA konferencijos Vilniuje BS/2 atstovo Vlado Lapinsko pranešimas (VIDEO) Vakarinė ATMIA konferencijos dalis (VIDEO)