Konkurencijos teisė Europos Bendrijoje ir Lietuvoje: problemos tos pačios, patirtis – skirtinga

Publikuota: 2006 m. lapkričio 27 d. pirmadienis • • • Peržiūrėta: 44

Kodėl įmonių susijungimus Konkurencijos taryba kartais patvirtina, o kartais draudžia? Kodėl tam tikras rinkos dalyvių elgesys kartais leidžiamas, o kartais draudžiamas arba už jį net baudžiama? Kaip Europos Bendrijoje kontroliuojama koncentracija ir užkertamas kelias pasinaudoti dominuojančia padėtimi rinkoje?
Tai tik dalis klausimų, kuriuos aptarė lapkričio 24 d. Vilniuje vykusios tarptautinės konferencijos „Konkurencijos teisė Europos Bendrijoje ir Lietuvoje: naujausios tendencijos“ dalyviai. Ją rengiant bendradarbiavo Tarptautinė advokatų taryba (angl. International Bar Association), Lietuvos advokatūra, advokatų kontoros „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN“bei kt.
Lietuvos teisininkų teigimu, nepriklausomybės metais Konkurencinė teisė mūsų šalyje patyrė didelių pokyčių, ir pastaruoju metu pagrindinės problemos, kurias tenka narplioti, beveik nesiskiria nuo kitų Europos šalių. Tačiau Lietuvoje Konkurencijos įstatymas dar nėra taikomas taip intensyviai kaip Europoje, todėl labai naudinga susipažinti su užsienio šalių patirtimi.
Paklausti, koks teisininko vaidmuo, kai tenka atstovauti vienam iš konkuruojančių verslininkų, konferencijos dalyviai sakė, kad pagrindinė užduotis – patarti klientui ir įspėti jį, kas gresia už Konkurencijos įstatymo pažeidimą, tačiau jie negali įtakoti verslininko sprendimo. Kita vertus, advokatų veikla taip pat yra reglamentuojama, o peržengus profesinės etikos ribas gali būti taikomos įvairios sankcijos – net iki profesinės veiklos uždraudimo.

komentuoti


Captcha

komentarai

IP: 46.229.168.149
2019-05-09 00:31 (!)

Naujausi vaizdo siužetai

Kategorija: