„Google Maps“ vos nesukėlė karo

Publikuota: 2010 m. lapkričio 12 d. penktadienis

„Google Maps“ sistemos klaida vos netapo konflikto tarp Nikaragvos ir Kosta Rikos priežastimi. Taip atsitiko dėl to, kad programa netiksliai pavaizdavo tarp šių valstybių einančią sieną.

Kaip praneša žiniasklaidos priemonės, būtent dėl šios priežasties Nikaragvos armijos padaliniai įsiveržė į Karibų jūros pakrantėje esančią Kosta Rikos pasienio teritoriją. Svetimoje žemėje kareiviai įkūrė keletą laikinų stovyklų, iškėlė Nikaragvos vėliavą, išpjovė medžius ir atliko daugybę kitų savavališkų veiksmų.

Kaip paaiškėjo vėliau, padalinio vadas rėmėsi interneto programos „Google Maps“ žemėlapiais, kuriuose siena tarp valstybių kažkodėl buvo pavaizduota netiksliai. Šis incidentas sukėlė didžiulį atgarsį Kosta Rikoje: šalies prezidentas L. Chinchilla pasirodė nacionalinėje televizijoje  ir pasmerkė šį įsiveržimą.

„Google“ atstovai negalėjo paaiškinti, kaip žemėlapyje atsirado klaida, bet pabrėžė, jog sistema informaciją gauna iš daugybės panašių šaltinių.

Deja, tai ne vienintelis atvejis, kuomet aklas naudojimasis šiuolaikinėmis technologijomis vos netampa tarptautinio konflikto priežastimi. 2007 metų pavasarį prekybinį laivą lydėję britų kariai netyčia įsiveržė į Irano teritorinius vandenis. Šis incidentas buvo kur kas pavojingesnis nei Kosta Rikos sienos kirtimas, mat pastaroji šalis net neturi nuolatinės kariuomenės.

Šaltinis: www.dni.ru
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha