Nacionalinė biblioteka įsigijo lietuviškos muzikos ritinėlių pianolai kolekciją

Publikuota: 2015 m. rugpjūčio 31 d. pirmadienis

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos skyrių pasiekė nauja kolekcija – 70 ritinėlių pianolai. Nacionalinė biblioteka kolekciją įsigijo iš muzikologo, lietuviškos muzikos leidybos tyrinėtojo prof. Dariaus Kučinsko. Dalinį finansavimą lietuviškos muzikos ritinėlių kolekcijai įsigyti suteikė Kultūros rėmimo fondas.

Lietuviškos muzikos įrašai pianolai (perforuoto popieriaus ritinėliai) – mažai žinoma Lietuvos muzikinio paveldo dalis, kuri nėra įtraukta į visuotinį Lietuvos bibliografijos sąvadą ir apskritai ilgą laiką neegzistavo nei lietuvių muzikologijoje, nei muzikinės kultūros savivokoje. Iki šiol lietuviškų ritinėlių pianolai kolekcijas buvo galima aptikti tik JAV lituanistiniuose archyvuose. XX a. pradžioje (populiarumo apogėjus 1920–1930 m.) šie įrašai buvo nepaprastai svarbi į JAV emigravusių lietuvių muzikinio gyvenimo ir apskritai lietuviškosios tapatybės dalis – į ritinėlius įrašytos V. Kudirkos kompozicijos „Dėdienė“, „Varpelis“, „Tautiška giesmė“, M. Petrausko operos „Birutė“ fragmentas, J. Žemaičio bei V. Nickaus dainos, daugybė savitai aranžuotų liaudies dainų, iš viso lietuviškos muzikos yra išleista daugiau nei 300 ritinėlių pianolai. Pabrėžtina, kad ritinėlius JAV leido ir lietuvių verslininkas Augustas Antpusaitis.

Kolekcija yra unikali ir didžiausia pasaulyje, pavienius ritinėlius saugo Muzikos, teatro ir kino muziejus, Klaipėdos universiteto biblioteka bei M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus.

Lietuviškų ritinėlių pianolai kolekcija užims garbingą vietą Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvinio fondo Vaizdo ir garso archyve, skaitmeniniu formatu bus prieinama klausytojams Muzikos skaitykloje ir bendrame Lietuvos kultūros paveldo portale www.epaveldas.lt.

Šaltinis: lnb.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Nacionalinės bibliotekos paroda pristatyta Italijoje

Gruodžio 19 d. Romoje į kalėdinį vakarą susirinkusiai lietuvių bendruomenei buvo pristatyta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parengta kilnojamoji paroda „Lietuviškoji leidyba Vakarų Europoje 1944–1952 m.“. skaityti »