Vartiklio naujienos

Publikuota: 1999 m. gegužės 10 d. pirmadienis

Serbijoje populiariausias plakatas: Monika, sukąsk dantis!

NAUJIENA: Sukurta atskira Vartiklio diskusijų konferencija, vykstanti el.paštu. Jos adresas: vartiklis@egroups.com
Ji plati - kaip ir pats Vartiklis. Leidžiama pasisakyti bet kuria tema - tiek, kiek leidžia padorumas. Jokia tema nėra nepriimtina.

Draudžiamas vienas vienintelis dalykas - napakanta kitų nuomonei ir kitų konferencijos narių užsipuolimai (flame). Norėdami įsilieti į šviesias jos narių gretas, pasiųskite tuščią laišką adresu vartiklis-subscribe@egroups.com o į pirmą iš egroups gautą laišką reikia atsakyti "Reply" - patvirtinant savo apsisprendimą.

Įsisiūbavo ir NSO konferencija, kurią užsisakyti galite tuščią laišką pasiuntę adresu: nso-subscribe@onelist.com ir tada "Reply".

Lietuvių kalbai skirtą konferenciją galite užsisakyti pasiuntę tuščią laišką adresu lithuanian-subscribe@egroups.com ir tada "Reply".

Žurnalas "Moteris" taip pat įkūrė savo el.pašto konferenciją moteris@onelist.com skirtą visiems "moteriškiems" reikalams. Nesipurtoma joje ir vyriškų balsų. Ką moterys darytų be vyrų?

Norėdami prisijungti, pasiųskite tuščią laišką adresu moteris-subscribe@onelist.com , o į pirmą iš onelist gautą laišką reikia atsakyti "Reply" - patvirtinant savo apsisprendimą.

-------------- NUOLAIDOS: Iki 20% nuolaida CD-R prenumeratoriams! --------
Profesionaliai besidomintys CD-R/W technologija dar gali
užsiprenumeruoti CD-R/W PRO žinias, pasiuntę laišką adresu remis@ktl.mii.lt
------------------------------------------------------------------

Šis Vartiklio žinių numeriukas kiek skiriasi nuo ankstesniųjų. jame nerasite išsamaus Vartiklio WWW svetainės papildymų aprašymo - naujoves galite surasti patys adresu: http://www.elnet.lt/vartiklis/box

AUTORINIŲ TEISIŲ ĮSTATYMAS

Didesnė veikla vyko gilesniuose sluoksniuose. Tad šiame numeryje pirmiausia ir siūlau savo komentarus dėl naujai ruošiamo "Autorinių ir gretutinių teisių įstatymo". Kviečiu ir jus visus pasisakyti šiuo klausimu atskiroje el.pašto konferencijoje liks@egroups.com
Jos pakraipa - kompiuterijos ir visuomenes santykis ir informacinė ekologija.

Norėdami prisijungti, pasiųskite tuščią laišką adresu liks-subscribe@egroups.com o į pirmą iš egroups gautą laišką reikia atsakyti "Reply" - patvirtinant savo apsisprendimą.

Atrodo, kad Lietuva tampa unikalia pasaulio šalimi įteisinančia programų hakeriavimą!

Viešas pareiškimas

Dėl siūlomo autorinių teisių įstatymo

Pastaba: cituojami vienos iš paskutinių redakcijų dokumentai

25 straipsnis. Kompiuterių programų atkūrimas ir pritaikymas 1. Asmuo, teisėtai įsigijęs kompiuterio programą, turi teisę be autoriaus ar kito autorių teisių subjekto leidimo pasidaryti vieną tos programos kopiją ar adaptuoti programą, jei tokia kopija ar programos adaptavimas būtina tam, kad

 1) galima būtų naudotis šia kompiuterio programa pagal paskirtį,
      kuriai buvo įsigyta, įskaitant programos klaidų ištaisymą;

      2) galima būtų atkurti teisėtai įsigytą kompiuterio programos kopiją,
      jeigu ji yra prarasta, sunaikinta ar tapo netinkama naudoti.

<...>

Pastaba: Ištrauka iš 26 straipsnio pateikiama toliau.

KOMENTARAI:

1. Noriu atkreipti dėmesį, kad į vieną skirsnį suplakami du dalykai.
   Kopijos padarymas ir programos pritaikymas turi skirtingus tikslus.
   Pagal dabartinį pateikimą reikia suprasti, kad
   a) programos kopija daroma ir dėl to, kad programą galima būtų
      ją naudoti pagal paskirtį. Kvailas teiginys ir tiek...
   b) Programa adaptuojama [pritaikoma] tam, kad būtų galima atkurti
      įsigytos programos kopują. Būtent atvirkščiai - adaptavimo metu
      programa gali būti pakeista, - ir tada ji nesutampa su pradine
      programos kopija.

Šią loginę kalidą ištaisyti labai lengva, - tereikia 1 skirsnį išskirti į du: 1: leidžiama pasidaryti kopiją, nes .... atstatyti ... 2: leidžiama pritaikyti, nes ... naudotis pagal paskirtį ...

Deja, kiti komentarai nėra tokie kosmetiniai:

2. LEIDIMAS DARYTI KOPIJĄ
Leidimas pasidaryti originalo kopiją nevisada yra teisėtas. Dažnai kompiuterių autoriai savo licenzinėse sutartyse draudžia darytis (arba padarius naudoti) savo originalių laikmenų kopijas.

3. TEISĖ PRITAIKYTI PROGRAMĄ
Ši teisę autorinių teisių įstatymą paverčia įstatymu, ĮTEISINANČIU HAKERIŲ (laužytojų) VEIKLĄ.

Įsivaizduokime situaciją. Aš gavau (nesvarbu būdas) programą, kuri neveikia be rakto (programinio ar aparatinio, pvz., "gumbo" LPT porte). Dar vienas šios situacijos variantas - gavau demonstracinę programos versiją. Šios programos aš negaliu naudoti pagal jos paskirtį. tačiau "ĮSTATYMAS" man leidžia šią programą "PRITAIKYTI" (pakeisti jos kodą) taip, kad ji veiktų be rakto (arba išsiaiškinti programinio rakto reikšmę, arba demonstracinę versiją paversti pilnaverte versija).

Kita situacija:
Aš ar mano firmos (Lietuvos) darbuotojai nemoka angliškai (prancūziškai ir panašiai). Pagal šį "ĮSTATYMĄ" aš galiu pritaikyti (t.y. lokalizuoti, - išversti visus meniu, pranešimus, pagalbos tekstus ir atlikti kitus su lietuvių kalba susijusius pakeitimus programos kode).

Galiu pateikti dar keletą panašių situacijų, tačiau ir šių dviejų pakaks, norint parodyti "ĮSTATYMO" veiksmingumą.

Dažniausiai nė vienas komercinės programinės įrangos pardavėjas licenzinėse sutartyse neleidžia daryti šių veiksmų. Dažnai (beveik visada) komercinių (ir ne tik) programų pakete surasite pastabą, kad programa pateikiama "AS IS" (t.y. tokia, kokia yra, neatsakant už jokias jos naudojimo pasekmes) ir nesuteikiama jokios papildomos teisės (tarp jų - net ir teisė taisyti programos klaidas). Programinės įrangos pirkėjas (ar kitas teisėtas naudotojas) dažniausiai gauna tik vieną teisę - naudoti programą "AS IS" - ir dar su krūva suvaržymų (vieną vienintelę kopiją ir panašiai).

Reikia pacituoti dar ir kitą straipsnį:

26 straipsnis. Kompiuterių programų dekompiliavimas.
1. Autoriaus ar kito autorių teisių subjekto leidimas  nėra būtinas, kai reikia atkurti
kompiuterio programos kodą ar ją išversti tam, kad būtų galima gauti informaciją, kuri
užtikrintų savarankiškai sukurtos kompiuterio programos ir kitų programų suderinamumą,
su sąlyga, kad:
  1) tokius veiksmus atlieka asmuo, turintis licenciją, ar kitas asmuo, turintis teisę naudotis
     programos kopija;
        [-JS- PASTABA: 25 straipsnis suteikė teisę daryti
         daryti kopiją tik originalo atstatymui];
  2) informacija, užtikrinanti programų suderinamumą, prieš tai nebuvo lengvai prieinama šio
     straipsnio 1 dalies 1 punkte nurodytiems asmenims;
  3) šie veiksmai taikomi tik toms originalioms programoms dalims, kurios
     yra būtinos, kad programos būtų suderinamos.

<...>

Darykite išvadas patys...

-------------  Švarinimosi prieš vasarą AKCIJA!  ----------------------
Jei nusipirkę kompiuterio ekrano filtrą pastebėjote, kad jis Jūsų netenkina,
galite jį pakeisti į aukščiausios kokybės OCLI GlareGuard. Ir netgi atgauti
iki 50% prarastų pinigų! Akcija tęsis tik Gegužės menesį.
Skubėkite! Tokios galimybės nesikartoja! El.adresas: R.Gineitis@amadeus.mii.lt
------------------------------------------------------------------------

VERSLAS

Atsiranda įdomus pasiūlymas verslui.
Siūloma tapti Interneto priedėlių prie TV platinimo agentais. Už kiekvieną surastą pirkėją jūs gaunate didelį procentą. Jei tas pirkėjas sugundys dar ką nors - gausite procentą ir nuo to sandėrio. Ir t.t.
Pirmi - laimi daugiausia.

Kas siūloma:

  • įtaisas, kurio dėka TV tampa Interneto naršykle su el.pašto ir kitomis galimybėmis. TV turi - kompiuterio pirkti nereikia;
  • prisijungti prie Interneto paslaugų tiekėjo, kurio tinklas veikia visame pasaulyje. Skirtingai nuo kitų ISP (Interneto tiekėjų), gaunate galimybę ne tik naudotis Internetu, bet ir uždirbti;
  • į klubą įtraukti kitus agentus ir gauti komisinius.

Jei kas susidomėjo šia galimybe uždirbti nemažus pinigus (veikiant visame pasaulyje), prašome man parašyti asmeniškai adresu vartiklis@elnet.lt - gausite daugiau informacijos.

Susidomėję bus pakviesti į pristatymą (susitikimą) - jie pagal norą gali vykti bet kuriame Lietuvos (ir daugelyje pasaulio šalių) mieste.

Šia veikla užsiimdami nebūsite paliktas vienas, o dirbsite klube, kuriame visi suinteresuoti padėti vienas kitam.

APTARIMAI

Man įdomu būtų sulaukti Jūsų atsiliepimų, ar Jus domina kai kurių programinių produktų trumpi aprašymai. Registruokites ( vartiklis-subscribe@egroups.com ) ir pasisakykite apie tai vartiklis@egroups.com konferencijoje.

Du įrankiai WWW svetainių kūrėjams

Išlieti WWW formas

"NetObjects" firma teigia, kad jos "Fusion 4" yra greičiausias verslo WWW svetainių kūrimo paketas. Fusion sąsaja turi 5 WWW svetainės pavaizdavimo pjūvius.

Svetainės struktūra (Site View) - kaip išdėstyti ir surišti svetainės failai. Keičiant ar pervardijant failus visos nuorodos į juos sutvarkomos automatiškai. Į Fusion galima importuoti jau egzistuojančią svetainę ir patikrinti jos ryšius.

Puslapio vaizdas (Page View), leidžiantis tvarkyti WWW puslapį naudojant MasterBoard - elementus, kurie yra tie patys visiems svetainės puslapiams. Layout režime į puslapį galima įtraukti įvairius elementus, kurie pasirenkami iš įrankių juostų, pvz., "Java pupas" ar piešinius. Tikslesniam elementų išdėstymui naudojamas tinklelis. Visą laiką matote objekto, su kuriuo dirbate, savybių langelį.

Svetainės stilių peržiūra leidžia parinkti vieną iš daugiau nei 50 WWW puslapių stilių. Stilius sudarytas ne vien iš spalvų derinių, bet apima ir mygtukus bei kitus elementus. Leidžiama kurti savus stilius.

Inventoriuje išvardijamos visos WWW svetainės nuorodos ir piešiniai.

Publikavimo režime galite parinkti WWW svetainės pateikimo režimus, sukurti katalogų struktūrą ir nusiųsti sukurtą svetainę į WWW serverį.

Karšto šunelio neišlaikysi rankoje

"Sausage" firmos "HotDog 5.5 Webmaster Suite" kitas nuostabus HTML redaktorius - net ir nebūdamas "Wysiwyg" klasės. Jis turi daug "pagalbininkų", kurie pagreitina WWW svetainės tvarkymą. Pagal savo įpročius galima priderinti beveik bet ką - režimus, ikonytes, įrankius ir t.t. "Scheduler" padeda priskirti ir organizuoti "darbų" grafikus. Tai puiki galimybė, kai didelę svetainę tinkle vienu metu kuria keletas "darbininkų". Automatinio atnaujinimo komponentas stebi naujoves "Sausage" WWW svetainėje ir automatiškai atsiunčia atnaujinimus. Papildomi (jų net 17 įrankiai) leidžia atlikti daug naudingų veiksmų - suspausti piešinius, pakeisti jų formatus ar spalvas, sukioti, įstatyti į mygtukus, sudaryti jautius "žemėlapius" (map), įtraukti "LinkExchange" užsklandas, vizualiai kurti lenteles ir t.t.

-------------- PERKU: m_surdokas@yahoo.com --------
Pirksiu raciją nusirašinėjimui. Turi būti geras kokybės, garantijos ir
kainos balansas. Katės maiše neimsiu.
------------------------------------------------------------------

Redaktoriaus (j.skendelis@elnet.lt) žodis

Gegužio žiedai ir oro pilys

Nuklyskim trumpam į lankas ir trumpam prisiminkime ... telefoną.

Aha, tai telefonas, prie kurio taip pripratome. Čiumpam jį ir skambinam - net nesusimąstydami. Nereikia jokio specialaus pasiruošimo, jokių "protingų" knygų skaitymo, seminarų ar visažinių "knisliukų", kurie pasako, ką reikia daryti...

Tereikia pakelti ragelį. Ir net jei tai 900 MHz "pats kiečiausias ir šalčiausias" modelis - pagrindinės funkcijos yra tos pačios.

Su tokiomis mintimis prisėskime prie kompiuterio. Tai didelė apdulkėjusi dėžė už kurios vejasi mįslingų laidų raizginys, vinguriuojantis link elektros lizdų ir įvairiausių įrenginių. Kasmet milijardai dolerių išleidžiami vien tam, kad tos dėžės veiktų, soaudinant šūsnis knygų, organizuojant begales seminarų ir konferencijų, perpildytoms mokymo klasės įrengti.

Bet laikai keičiasi. "WebTV" ir "siaurukai" tinklo PK keičia ankstesnę dulkiną dėžę kita - šįkart kažkuo panašiu į TV. Kol kas pastebimi tik pirmieji pokyčiai. Tačiau neabejotina, kad didėjant tinklų pralaidumui ir tankiui, kompiuteriai išnyks. Gyvenimas taps paprastesnis - nors tai neatsitiks per vieną naktį...

Jau dažnas namuose naršo Voratinklį - dažnai, tam tikslui ir pirkdamas savo atžalai kompiuterį. Viskas paprasta - prabudai, nusiprausei ir įsijungi kompiuterį. Tada spragteli naršyklės ikonytę, surenki dominančios svetainės mistinį adresą - ir naršai - spragsi ir skaitai, spragsi ir skaitai...

Ar pastebėjote, kad šį vyksmą aprašome "kalba, kurioje valdomi įvykiai"? "spragsi", "nusiurbi bylą", "registruojiesi", "eini", "jungiesi" ir galų gale "atsijungi"? Atskrieji į WWW svetaines ir jas palieki atlikdamas "diskrečius" veiksmus.

Ko trūksta iki pilnos laimės? Nuolatinio ryšio su begaliniu (informacijos) vandenynu. Tikslios paieškos. PAPRASTUMO!

Deja, tik kelios svetainės tai užtikrina. Dažnai džiaugiamės blizgučiais ir išoriniu spindesiu bei "ypatingais" priedais - tačiau ne WWW svetainės struktūra (ir vėl mintin lenda "Labas", www.labas.com).

WWW svetainės turėti pavirsti integruotomis "programomis", o ne informaciniais (baltais, geltonais ar juodais, www.lithuanian.net/memory/black ) puslapiais. Dabar Voratinklis mažai kuo skiriasi (o gal ir visai nesiskiria) nuo bibliotekų, o WWW svetainės - nuo knygų (ir net su mažiau galimybių).

Ką aš padaryčiau, pavyzdžiui, savo vaikams? Kalendorių, kurį jie galėtų kartu naudoti kartu su savo draugais, mokytojais, treneriais ir kitų vaikų tėvais. Visi jie regėtų ir galėtų pildyti tą pačią bendrą "lentelę", o taip pat kurti "slaptus" kalendorius atskiroms uždaroms grupėms. Jų dėka jie galėtų organizuoti renginius, planuoti susitikimus, paskirstyti užduotis, palikti žinutes apie įvairius nutikimus, derinti tvarkaraščius. Ir net prijungti kameras (namuose), per kurias tėvai galėtų stebėti, ką veikia jų atžalos, paliktos vienos namuose... Ar sergantis vaikas matytų, ką mokytojas tądien moko klasėje - ir neatsiliktų nuo bendraklasių. Reikia nuolatinio ryšio!

Nereikia apsiriboti vien tuo? Išplėskime tinklą iki maisto parduotuvių, į gydymo įstaigas (ryšis su vaikų gydytoja), laisvalaikiui ir kelionėms... Ir tūkstančiai kitų "programų"... Integracija ir tinklo tankis, kad iš visur viskas būtų pasiekiama. Jūs namuose turite TV - kodėl jo nepavertus dėže su grįžtamuoju ryšiu (ne tik priimti "muilo operas", bet ir siųsti informaciją į išorę...

Ir nors šiandien tai skamba dar kiek "fantaskiškai", tačiau tai yra tai, kas "knibžda" galvoje ir neleidžia ramiai miegoti.. Šiandien pradėkime statyti ateities oro pilis...

--------------- Trigrama vis dar duoda puikius prizus ------------------
http://www.lithuanian.net/trigrama
13 prizų! Parašykite atsiliepimą apie knygą ir galite laimėti net 300 Lt!
----------------------------------------------------------------

Jūsų žodžiai
"Vartiklio žinios" priima ir jūsų žinutes platinimui. Jei norite kartu su "Vartiklio žiniomis" išsiųsti kokį trumpą (3-4 teksto eilutes) pranešimą (reklaminį ar ne) galite jį pateikti "Vartiklio" redaktoriui el.paštu: vartiklis@elnet.lt Naudokitės proga, kol tokia paslauga yra VELTUI!

Platinimas
Šias žinias galite platinti ir naudoti laisvai ir be jokių apribojimų. Jas užsisakyti galima WWW puslapyje http://www.elnet.lt/vartiklis/logs/seeknews.htm arba adresu serv@osf.lt pasiunčiant laiška

subscribe spauda_vartiklis
end

O kas nenori šių Žinių, parašykite man laišką su >unsubscribe arba (OSF prenumeratoriai), adresu serv@osf.lt pasiųskite laiška

unsubscribe spauda_vartiklis
end

Vartiklio naujienų puslapis
Pagrindinis Global Lithuanian Net puslapis

 

Lithuanian Online E-zine Vartiklis
Lithuanian Bible pages
Moteris is the magazine for women
Šaltinis: Redaktorius
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha