Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui pristatyti valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Publikuota: 2013 m. rugsėjo 19 d. ketvirtadienis

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas rugsėjo 18 dienos posėdyje svarstė klausimą dėl 2013 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatų ir išvadų.

Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė pristatė valstybinius brandos egzaminus laikiusių mokinių pasiekimų lygius, neišlaikiusiųjų kaitą 2011–2013 m., naujo kriterinio vertinimo rezultatus, išvadas ir pasiūlymus.

S. Vingelienė atkreipė dėmesį, kad būtina keisti lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino nuostatas. Direktorės teigimu, kadangi yra pasirenkama iš 7 autorių, tai slopina mokinių kūrybinę mintį, trukdo jiems atskleisti savo išprusimą. Pasak S. Vingelienės, daugiau nei 500 žodžių rašinio apimtį lengvai pasiekia tiek tautinių mažumų, tiek lietuviškų mokyklų abiturientų darbai.

Atsižvelgęs į tai, Nacionalinis egzaminų centras parengė du pasiūlymus. Pagal pirmąjį variantą valstybinio egzamino apimtis siektų ne mažiau 500 žodžių, mokyklinio – ne mažiau 350 žodžių. Pagal antrą siūlymą valstybinio egzamino apimtis siektų ne mažiau 500 žodžių, mokyklinio – ne mažiau 400 žodžių.

Siūloma keisti ir prie temos pateikiamų autorių skaičių: valstybiniame palikti po 2 autorius, mokykliniame – po 3. Pagal antrą siūlymą abiejuose egzaminuose būtų po 3 autorius.

S. Vingelienės pasiūlymus palaikė Seimo narys Gintaras Steponavičius. Parlamentaras stebėjosi, kad apimtimi valstybinis anglų kalbos egzaminas pranoko lietuvių kalbos egzaminą tautinėms mažumoms ir pritarė, kad pasirinkimas iš 7 autorių ir apimties sumažinimas daliai mokinių neleido parodyti geresnių rezultatų.

Dėl specialistų teikiamų siūlymų sprendimą turėtų priimti švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai