Pasaulinio garso ekspertai Vilniuje diskutavo apie aukštojo mokslo ateities perspektyvas

Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centru gegužės 17–18 d. Vilniuje organizavo tarptautinę konferenciją „Aukštojo mokslo ateities scenarijai“. skaityti »

Šumano rezonansas gali padėti tirti kitų planetų atmosferą

Kiekvieną sekundę Žemėje susiformuoja maždaug 50 įvairaus stiprumo žaibų. Jie sukuria elektromagnetines bangas, kurios ima sklisti atmosferoje, atsimušdamos į Žemės paviršių bei jonosferą, esančią apie 100 kilometrų aukštyje. skaityti »

Prancūzijos įmonė sukūrė vėjo turbinas, galinčias išgauti gėlą vandenį

Prancūzijos įmonė „Eole water“ paskelbė pradedanti gaminti vėjo turbinas, kurios galės gaminti ne tik elektrą, bet ir kondensuoti ore esantį vandenį. skaityti »

Fizikai bando atsisakyti ketvirtojo matmens – laiko

Filosofai dar prieš Einšteiną bei dabartinės fizikos atsiradimą nagrinėjo laiko sąvoką. Tačiau per paskutinius 106 metus, kai Einšteinas paskelbė savo laiko supratimą, fizikoje priimta, kad laikas sudaro ketvirtąją erdvės dimensiją. Tačiau kai kurie mokslininkai, tame tarpe Amrit Sorli bei Davide Fiscaletti, dirbantys Slovėnijoje, mano, kad laikas egzistuoja nepriklausomai nuo erdvės. skaityti »

„Hitachi“ paskelbė sukūrusį elektros variklį, kuriame nenaudojami retieji žemės metalai

Japonijos aukštųjų technologijų įmonė „Hitachi“ pristatė elektros variklį, kuriame nėra retųjų žemės metalų, taip siekiama sumažinti gamybos išlaidas ir priklausomybę nuo importuojamų, daugiausia iš Kinijos, ribotų šių žaliavų resursų. skaityti »

Visuomenei – seminarai apie mokslo įdomybes

Balandžio mėnesį projekto „Idėja mano ateities miestui“ iniciatoriai organizuoja visuomenei mokslo populiarinimo seminarus, kuriuos ves Kauno technologijos universiteto lektoriai. skaityti »

Pirmą kartą atkurti garsai, kurie galėtų sklisti Marse ar Veneroje

Nepaisant jau daug metų besitęsiančių kosmoso tyrimų, iki šiol žmonės neturėjo beveik jokių duomenų, kokie garsai gali sklisti kitose planetos. skaityti »

Seime – tarptautinė mokslinė konferencija „Mokslas, inovacijos ir lytiškumas“

Lapkričio 24–25 d. Seimo III rūmų Konferencijų salėje vyks daugiadisciplininė tarptautinė mokslinė konferencija „Mokslas, inovacijos ir lytiškumas“, skirta Mari Kiuri (Marie Curie) 100–osioms antrosios Nobelio premijos metinėms paminėti. skaityti »

Atidarytas „Saulėtekio slėnio“ Civilinės inžinerijos mokslo centras

Šalies ekonomikos ir verslo sėkmė priklauso nuo mokslo pasiekimų ir inovacijų. Tad Vilniuje kuriamame Saulėtekio technologijų slėnyje siekiama integruoti mokslą, studijas ir verslą. skaityti »

Tobulinant įkraunamas baterijas pasitelkiamos ir nanotechnologijos

Tyrėjai bando įvairiais būdais pagerinti įkraunamas elektromobilių baterijas, todėl tenka atsigręžti ir į perspektyviąsias nanotechnologijas. skaityti »