Lietuvos aukštosios mokyklos kviečiamos dalyvauti naujoje reitingavimo sistemoje „U-Multirank“

Publikuota: 2014 m. birželio 20 d. penktadienis

Švietimo ir mokslo ministerija ragina Lietuvos universitetus ir kolegijas aktyviai dalyvauti Europos Komisijos iniciatyva vykdomoje naujoje reitingavimo sistemoje „U-Multirank“.

Praėjusią savaitę Graikijoje pristatyta „U-Multirank“ universitetų reitingavimo sistemos koncepcija ir pirmojo etapo rezultatai. Jie atvirai prieinami plačiajai visuomenei internete adresu http://www.umultirank.org .

Dalyvavimas šiame projekte yra savanoriškas. Pirmajame etape buvo reitinguojama 850 aukštųjų mokyklų iš 70 pasaulio šalių ir 5000 studijų programų duomenys pagal fizikos, elektros inžinerijos, mechanikos inžinerijos ir verslo studijų kryptis. Prie reitingo prisijungė 5 universitetai ir 4  kolegijos iš Lietuvos.„U-Multirank“ aukštųjų mokyklų reitingavimo sistema grindžiama kitokia metodika, nei kitos žinomos reitingavimo sistemos: QS, Times-HE, Shanghai. Šiuo reitingavimu vertinamos ne aukštosios mokyklos, o 30 tarpusavyje palyginamų rodiklių pagal studijų kryptis.

Pagrindiniai „U-Multirank“ vertinimo kriterijai – mokymo ir mokymosi, mokslinių tyrimų, žinių perdavimo, tarptautiškumo ir regioniškumo aspektai. „U-Multirank“ nuo kitų reitingavimo metodikų išsiskiria ypatingu dėmesiu mokymosi procesui, taip pat tuo, kad vertinimo kriterijai neturi prioritetinės eilės, o reitinguojamos institucijos nėra rikiuojamos „pagal gerumą“.

Naujoji sistema sudaro galimybę visiems suinteresuotiems asmenims gauti informacijos apie aukštųjų mokyklų specializaciją ir pasiekimus. Stojantiesiems ir studentams ji gali padėti pasirinkti pirmąsias ar podiplomines studijas, dėstytojams ir tyrėjams – partnerius mokslinei veiklai, įmonėms ir organizacijoms – darbuotojus. Pasirinktos aukštosios mokyklos gali būti lyginamos pagal atskirus arba visus kriterijus, pasirenkant jas pagal studijų kryptis, pavadinimus, miestus, šalis.

Numatyta, kad kitame „U-Multirank“ etape dalyvaus per 1000 naujų aukštųjų mokyklų, o reitingavimas apims ir kitas sritis. Antruoju, 2014-2015 metų etapu, bus vertinamos medicinos, psichologijos ir kompiuterijos studijų kryptys. Naujos, pirmajame etape nedalyvavusios aukštosios mokyklos antrajam etapui gali registruotis iki š. m. rugpjūčio. Jo rezultatai bus skelbiami 2015 metų kovo 15 d..

Aukštosioms mokykloms, taip pat ir duomenų vartotojams reitingavimo paslaugos nekainuoja. Planuojama, kad ateityje bus įsteigta savarankiška institucija šiai veiklai vykdyti. 

Šaltinis: smm.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai