Turtingiausiam pasaulio žmogui sukanka 60 metų

Publikuota: 2015 m. spalio 28 d. trečiadienis

Kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas ir turtingiausias pasaulio žmogus Bilas Geitsas (Bill Gates) šiandien švenčia 60-metį. Gimė jis 1955 metais spalio 28 dieną Sietle (JAV), advokato ir bankininkės šeimoje. Mažajam Bilui taip pat kaip ir tėvui buvo prognozuojama advokato karjera.

Kai berniukui sukako 12 metų, jis ėmė lankyti naują prestižinę mokyklą. Joje susidomėjo kompiuteriais. Deja, tai ėmė kenkti kitiems mokslams. Tačiau puikūs matematikos rezultatai ir domėjimasis kompiuteriais leido Biliui svajoti apie matematiko karjerą.

Būdamas 13 metų berniukas sukūrė savo pirmąją programą, o 15-os – gatvės judėjimo optimizavimo programą, kurią pardavė už 20 tūkst. JAV dolerių. Nors tai buvo sėkminga pradžia, dar laukė ilgas kelias į „Microsoft“ vadovo postą ir technologijų olimpą.

17-metis Bilas su draugu įkūrė savo pirmąją įmonę. Tėvų spaudžiamas 1973 metais jis įstoja į Harvardo universitetą studijuoti teisės arba tapti matematikos profesoriumi. Deja, „santykiai“ su prestižine aukštąja mokykla nesusiklostė. Kadangi vaikinas daugiau laiko leido ne mokydamasis, o programuodamas, po dvejų metų jis buvo išmestas iš šios švietimo institucijos.

B. Geitsas įsidarbina kompanijoje MITS, kuri sukūrė kompiuterį „Altair 8800“. Čia gimė ir nuosavos kompanijos idėjos užuomazgos. Bilas ir bičiulis to ir ėmėsi. Pavadinimas įmonei buvo sukurtas iš žodžių „microprocessors“ ir „software“ – „Micro-soft“. Vėliau brūkšnelio viduryje atsisakyta.

Taigi, gimė „Microsoft“. Jai 1980 metais bendrovė IBM pasiūlė sukurti operacinę sistemą. Tai buvo sėkmės pradžia. IBM kompiuterių su naująja sistema sėkmė paskatino ir kitas kompanijas kreiptis į „Microsoft“ ir šios bangos jau negalėjo niekas sustabdyti.

Šiandien B. Geitsas šiek tiek nutolęs nuo „Microsoft“ darbų. Jis tebėra direktorių tarybos pirmininkas, turintis 8 proc. akcijų ir apie 78 mlrd. dolerių sąskaitoje. Nepasiekiama pasauliui žvaigžde vyriškis netapo: jis mielai bendrauja su spauda, rengia įvairias konferencijas, dalyvauja labdaringoje veikloje. Iki 2010 metų jis labdarai iš viso buvo skyręs 28 mlrd. dolerių.

Šaltinis: penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha