Ar žmogaus nevairuojami „Google“ automobiliai važinėsis po Nevadą?

Publikuota: 2011 m. gegužės 13 d. penktadienis

Visiems įprasta, jog automobilį vairuoja žmogus, tačiau naršyklės gigantės „Google“ žmogaus nevairuojamas automobilis – tikras šedevras. Tiesa, „Google“ autonominio valdymo sistemai iki serijinės gamybos ir paradavimo kol kas dar toli. Tačiau tai nereiškia, jog bendrovė tam nesiruošia. Atvirkščiai – pasirodo, „Google“ mėgina gauti leidimą, jog tokios autonominės transporto priemonės galėtų laisvai važinėti visais Nevados valstijos keliais. Kodėl „Google“ renkasi būtent Nevadą, o ne Kaliforniją? Ir kodėl būtent dabar? Bendrovės atstovai to nekomentuoja.
Neįtikėtinai tikslų pasiekimą stabdo du teisiniai momentai. Pirmas – elektromobilių įstatymas, į kurį ir taikosi „Google“, siūlydama pataisą leisti licencijuoti ir testuoti autonominius automobilius. Kita, kiek mažiau svarbi teisinė kliūtis, kurią mėgina eliminuoti „Google“ – įvesti tam tikras išimtis dabar egzistuojančiam draudimui, pagal kurį sėdintysis už vairo vairuotojas negali rašyti SMS, kalbėtis telefonu ir pan. Jeigu autonominiai automobiliai bus pradėti gaminti komerciniu mastu, neišvengiamai reikės suderinti ir griežtus licencijavimo, saugumo bei bandymų standartus.

„Google“ automobiliai viešai buvo pristatyti dar pernai Kalifornijoje. Tuomet žiniasklaidai buvo pranešta, jog bendrovė išmėgino robotizuotus automobilius asfaltuotais keliais, taip pat ir legendinėje magistralėje „Highway 1“. Automobilis bandymų metu nuvažiavo daugiau nei 225 tūkst. km, iš jų daugiau kaip 1,5 tūkst. km automobiliai riedėjo nevaldomi žmogaus, t. y. visiškai autonomiškai. „Google“ bandymuose dalyvavo šeši autonominiai „Toyota Prius“ ir vienas „Audi TT“ automobilis.

Šaltinis: popsci.com
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »