Žaidimas „Ventus“ siekia mobilizuoti mokslininkus kovai su globaliniu atšilimu

Publikuota: 2013 m. liepos 7 d. sekmadienis

Šaltinis: ucc.lt

Internetinė svetainė “Fold.it” patyrė neįtikėtinų atradimų proveržį, kai atlikdami AIDS tyrimus pasitelkė  minios resursų (angl. crowdsourcing) dėlionės žaidimą.Visai neseniai net JAV karinis jūrų laivynas pradėjo naudoti minios resursų idėjas, siekiant atrasti novatoriškų sprendimų jų problemoms spręsti.

Nenuostabu, jog ir Arizonos universiteto klimato mokslininkų grupė ėmėsi šios taktikos, stengiantis surašyti iškastinio kuro deginimo elektrines visame pasaulyje, siekiant gereiau suprasti jų emisijos produkciją ir jos bendrą poveikį visuotiniam atšilimui. Rezultatas? Minios resursų duomenų rinkimo žaidimas vadinamas „Ventus“.

Iš interviu su Dr. Kevin Gurney, Arizonos valstijos universiteto docentu, paaiškėjo, kad yra apie 30.000 elektrinių visame pasaulyje, kurios veikia iškastinio kuro pagrindu. Nedaug žinoma apie tai nei kur yra šios jėgainės, nei bendra visų emisijų suma, kurią jie išmeta. Šiai dienai turime tokią situaciją, jog nėra jokios teisėtos tarptautinės duomenų bazės, kurioje būtų pakankamai duomenų, kurie galėtų būti panaudoti moksliniams tyrimams. Yra duomenų bazių, kurios egzistuoja Šiaurės Amerikoje ir Europoje, tačiau informacija apie likusią pasaulio dalį iš esmės neprieinama.

K. Gurney komanda sukūrė „Ventus“, kad žmonės visame pasaulyje įvestų ir redaguotų informaciją apie savo vietos jėgaines, metinę CO2 emisiją, naudojamą kurą ir kiek iš viso pagamina elektros energijos. Įvesdami duomenis, žmonės gali surinkti taškų ir yra reitinguojami lyderių lentoje, kur jie konkuruoja su draugais. Duomenų tikslumas bus nustatomas lyginant esamus įvertinimus ir duomenis iš kitų vartotojų.

Nors paprastai asmuo neturi galimybės atsakyti į daugybę klausimų, kurios jiems adresuoja „Ventus“, Dr. Gurney tikisi, sulaukti mokslininkų, kurie supranta, kad šie duomenys bus labai svarbūs mokslinių tyrimų ateityje, dėmesio. Galbūt didžiausia paskata vartotojams vesti duomenis, gali būti statuso simbolis, kurį gaus tas, kuris surinks daugiausiai taškų 2014 m., tai bus graviruotas trofėjus skirtas jo nusipelniusiajam, su užrašu „Supreme Power Plant Emissions Guru“.

Kevin Gurney mano, jog „Ventus“ surinkti duomenys, bus esminė informacija padėsianti atsakyti į sudėtingus klausimus, susijusius su  klimatu ir anglies ciklais, taip pat padės pagerinti būsimas klimato prognozes ir įvertinti ar viskas vykdoma tinkamai.

Šaltinis: ucc.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Žaidimas padės išmokti apsaugoti medicininius duomenis

Sveikatingumo žaidimai dažnai naudojami pacientų švietimui arba sveikos gyvensenos skatinimui. Šiuo metu tokiais žaidimais pradėjo naudotis gydytojai bei medicinos įstaigų darbuotojai. skaityti »

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »