Į Vilnių atvyks pasaulinio lygio matematikai

Publikuota: 2015 m. gegužės 28 d. ketvirtadienis

Birželio 1–5 dienomis Vilniuje rengiama tarptautinė konferencija „Asimptotiniai uždaviniai. Elipsinės ir parabolinės lygtys“ (Asymptotic problems. Elliptic and parabolic issues). Ji skirta diferencialinių lygčių teorijai ir taikymams.

Į šią konferenciją atvyks apie 100 mokslininkų iš įvairių pasaulinio lygio institucijų: Stenfordo, Kalifornijos, Teksaso A&M, Indianos, Tokijo, KTH (Švedija) universitetų. Plenarinius pranešimus skaitys 13 pasaulyje gerai žinomų matematikų, iš jų paminėtinas Herbertas Amannas (Ciuricho universitetas), Rorbertas Finnas (Stenfordo universitetas), Yoshikazu Giga (Tokijo universitetas), Henrikas Shahgholianas (KTH).

Konferencijoje bus pristatomi naujausi moksliniai tyrimai elipsinių ir parabolinių lygčių srityse. Tokio tipo lygtys plačiai naudojamos kuriant įvairių procesų matematinius modelius. Pavyzdžiui, dėl tam tikrų parabolinių lygčių galima aprašyti populiacijų dinamiką, cheminių reakcijų eigą ar modeliuoti auglio dydžio kitimą bėgant laikui. Renginyje didelis dėmesys bus skiriamas Navjė-Stokso lygtims. Šios lygtys ir įvairios jų modifikacijos aprašo skysčio bei oro judėjimą, tad taikomos tobulinant lėktuvų, laivų, automobilių kėbulų dizainą, kuriant kompiuterinius kraujotakos modelius.

Konferenciją organizuoja dvi matematikų grupės iš Vilniaus ir Ciuricho universitetų. Šios grupės, vadovaujamos prof. Konstantino Pilecko (Vilniaus universitetas) ir prof. Michelio Chipoto (Ciuricho universitetas), trečius metus vykdo bendrą mokslinių tyrimų projektą „Asimptotiniai uždaviniai ir jų taikymai“. Jį finansuoja Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programa „Moksliniai tyrimai ir plėtra“.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha