Vilniaus knygų festivalyje – tik rinktinė intelektualioji literatūra

Publikuota: 2012 m. rugsėjo 13 d. ketvirtadienis

„Įsivaizduokite, kad pas jus į namus netikėtai užsuko autorius knygos, kurią dabar skaitote. Ėmė pasakoti, kaip gimė pastraipa apie Paryžių vidurnaktį, o vėliau, išgėrus taurę vyno, pakvietė dar kelis draugus padiskutuoti apie literatūrą ir knygos likimą. Tokio betarpiško santykio tarp autoriaus ir skaitytojo šiame knygų festivalyje ir sieksime“, – sakė viena iš Vilniaus knygų festivalio organizatorių Eurika Stogevičienė.

Pirmasis knygų festivalis Vilniaus miesto senamiestyje prasidės rugsėjo 14 dieną, penktadienį, Vilniaus dailės akademijos dizaino ir inovacijų centre „Titanikas“. Festivalyje per 80 renginių: knygų pristatymų, diskusijų, susitikimų su autoriais, koncertų, filmų peržiūrų, performansų ir kitokių meninių – literatūrinių akcijų.

Nemokami festivalio renginiai vyks ne tik jaukiose Vilniaus dailės akademijos salėse, bet ir senamiesčio kavinėse bei knygynuose. „Autoriaus ir skaitytojo neskirs podiumas ar mikrofonas“, – sakė E. Stogevičienė.

Vilniaus knygų festivalyje bus pristatoma tik rinktinė intelektualioji literatūra, atsvara tam, ką Kęstutis Navakas pavadintų „užkalniais“. Būtent taip, kaip alternatyvą tokiai „literatūrai“, rašytojas vertina Vaivos Grainytės knygą „Pekino dienoraščiai“, kurios pristatymas vyks primąjį festivalio vakarą – rugsėjo 14 dieną. Tą pačią dieną Robertas Kudirka teatralizuotai papasakos apie „Kalinių, nusikaltėlių ir narkomanų žargono žodyną“. Knygoje autorius paaiškina per 1200 žodžių ir 250 frazeologizmų, kuriuos vartoja socialinio dugno žmonės.

Po penkerius metus trukusių bendraminčių pastangų dienos šviesą festivalio metu išvys ir knyga apie kultinę Vilniaus figūrą – avangardinio Lietuvos kino kūrėją, melomaną ir muzikantą Artūrą Barysą – Barą. Tai išsamus kolekyvinis žmogaus kūrėjo portretas. Knygos pristatymą palydės pačio A. Baryso – Baro avangardinių filmų peržiūros.

Leonidas Donskis šiltai supažindins su savo „spontaniškai kylančiais politiniais bei istoriniais siužetais“ ir knyga „Susitikimai: akimirkos portretai“, Rolandas Rastauskas, pritariant Arkadijaus Gotesmano perkusijoms, džiazuos poeziją, Jurga Tumasonytė ir Edvinas Grinkevičiaus demonstruos „neraiškiuosius skaitymus“, slemeriai naujai interpretuos Maironį.

Festivalio sunkiasvorė – ekonomisto, Nobelio premijos laureato Paulo Krugmano knyga „Įveikime ekonominę depresiją“ – jau pačiame festivalyje sukels aršią diskusiją. Knyga nokautuoja lietuvišką ekonominę politiką. Ką reikia daryti, kai aplanko ekonomikos nuosmukis? Knygos pristatyme ietis laužys žinomi ekonomistai ir ekspertai.

„Festivalyje mes ne tik pristatysime knygas, mes jas skaitysime. Gal kiek neįprastai – repuodami, keisdami balsą, tuoj pat analizuodami ir aptardami, bet skaitysime. Tai tikro skaitymo – pažinties, draugystės ir dialogo su knyga festivalis. Norime, kad skaitytojai knygą nukeltų nuo lentynos ir pradėtų su ja turiningą pokalbį“, – sakė E. Stogevičienė.

Knygų pristatymus Vilniaus knygų festivalyje lydės ne tik nemokami koncertai ir performasai, bet ir diskusijos. Leidėjai ir rašytojai kalbės apie knygos likimą, kintančius skaitytojų įpročius, istoriją.

„Penki TV“ kūrybinė grupė fiksuos ryškiausias Vilniaus knygų festivalio akimirkas ir jas pateiks Jūsų dėmesiui tinklalapiuose www.penki.lt ir www.penki.tv bei mūsų kanale „Youtube“.

 

Šaltinis: pranešimas spaudai, penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha