Lietuvos–Šveicarijos mokslinių tyrimų projektų finansavimo konkurse – 4 paraiškos į vieną vietą

Publikuota: 2012 m. gegužės 18 d. penktadienis

Baigėsi paraiškų teikimas pirmajam konkursui pagal Lietuvos–Šveicarijos bendradarbiavimo programą „Moksliniai tyrimai ir plėtra“. Bendriems moksliniams tyrimams ir institucijų partnerystės projektams vykdyti dviejų šalių tyrėjų konsorciumai pateikė 42 paraiškas. Bendra prašoma suma yra 99 mln. litų, t. y. 4 kartus didesnė, nei numatyta programos biudžete.

Lietuvos–Šveicarijos bendradarbiavimo programos projekto vadovės Lietuvos mokslo taryboje dr. Aistės Vilkanauskytės teigimu, konkurencija didelė, finansavimas bus skirtas kokybiškiausiems projektams. Bendras programos kvietimo biudžetas – 25 mln. litų. Vienam bendrų mokslinių tyrimų projektui gali būti skirta apie 2,6 mln. litų, institucinės partnerystės projektui – apie 0,13 mln. litų.

Konsorciumus paraiškose pateiktiems projektams vykdyti sudarė tyrėjai iš 14 Lietuvos ir 25 Šveicarijos valstybinių mokslo ir studijų institucijų.

Bendriems mokslinių tyrimų projektams vykdyti buvo gauta 41 paraiška: gamtos mokslų srityje – 16, sveikatos (gyvybės) mokslų – 14, aplinkos apsaugos mokslų ir technologijų – 11 paraiškų. Institucijų partnerystės projektams vykdyti pateikta tik viena sveikatos (gyvybės) mokslų srities paraiška.

Daugiausia paraiškų pateikė Vilniaus universitetas (VU) – 15, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas – 6, Kauno technologijos universitetas – 5, Vilniaus Gedimino technikos universitetas – 4, Valstybinis mokslinių tyrimų institutas (VMTI) Fizinių ir technologijos mokslų centras – 3, Gamtos tyrimų centras bei Klaipėdos universitetas pateikė po 2 paraiškas. VU Onkologijos institutas, VMTI Inovatyvios medicinos centras, Lietuvos kūno kultūros akademija, Lietuvos edukologijos universitetas ir Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas pateikė po vieną paraišką.

Pasak dr. A. Vilkanauskytės, paraiškas pateikusioms mokslo ir studijų institucijoms rezultatų dar teks palaukti, nes paraiškas vertins ne tik Lietuvos, bet Šveicarijos ir užsienio ekspertai. Vertinimo rezultatai turėtų paaiškėti rugsėjo mėnesį, o sutartys su projektų vykdytojais turėtų būti pasirašytos spalio–lapkričio mėnesiais.

Programos „Moksliniai tyrimai ir plėtra įgyvendinimo trukmė – 2011–2016 metai. Programos lėšomis bus finansuojami iki 42 mėnesių trukmės bendrų mokslinių tyrimų projektai ir institucijų partnerystės projektai, skirti 1–3 renginiams. Programos tikslas – stiprinti abiejų šalių ryšius ir draugiškus santykius, skatinti sėkmingą ir produktyvų bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir plėtros sityje, gilinti žinias pasirinktose mokslinių tyrimų temose, skatinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą taip prisidedant prie socialinio ir ekonominio vystymosi Lietuvoje.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Šveicarijos Federacinė Taryba Pagrindų susitarimą dėl Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos Bendradarbiavimo programos, kuria siekiama mažinti ekonominius ir socialinius skirtumus išsiplėtusioje Europos Sąjungoje, įgyvendinimo pasirašė 2007 m. gruodžio 20 d. Pagal šį susitarimą 5 metams Lietuvai skirta 70 mln. 858 tūkst. CHF (apie 200 mln. litų), arba apie 40 mln. litų kasmet. Lėšos turės būti panaudotos iki 2017 m. birželio 14 d.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai