Kaip apsaugoti nuo kenkimo programų mobiliuosius įrenginius?

Publikuota: 2016 m. spalio 27 d. ketvirtadienis

Europos policijos biure (Europolas) veikiantis Europos kibernetinių nusikaltimų centras (EC3) kartu su Europos Sąjungos (ES) valstybėmis narėmis bei ES agentūromis ENISA ir eu-LISA spalio mėnesį pradėjo vieną iš Europos kibernetinio saugumo mėnesiui skirtų veiklų – informacinę kampaniją dėl kenkimo programų mobiliuosiuose įrenginiuose.

Daugiau kaip 45 partneriai iš interneto saugumo bendrovių, finansų institucijų, nacionalinių vyriausybių ir saugumo incidentų tyrimo padalinių rems šią kampaniją savo šalyse. Lietuvoje prie šios iniciatyvos prisijungė Lietuvos policija ir Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Nacionalinio elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT).

Mobilieji įrenginiai, tokie kaip išmanieji telefonai ar planšetės, užima vis svarbesnę vietą mūsų gyvenime. Technologijos, kurios seniau veikė tik personaliniuose kompiuteriuose, šiandien telpa delne. Kartu su šių mobiliųjų įrenginių populiarumu, išaugo ir kibernetinių nusikaltėlių apetitas šiems prietaisams.

Kenkimo programų rizika reali: nusikaltėliai gali pavogti asmens pinigus ir konfidencialią informaciją, šnipinėti asmens veiksmus, išnaudoti įrenginius užkrato ar brukalo platinimui, kitų sistemų užvaldymui bei kibernetinėms atakoms vykdyti. Deja, dauguma žmonių nesupranta savo mobilaus prietaiso apsaugos svarbos.

Maloniai kviečiame susipažinti su CERT-LT svetainėje https://www.cert.lt/mobile-malware.html pateiktais išsamiais ir naudingais patarimais, kaip elgtis kasdieninėje veikloje su mobiliuoju įrenginiu, naudojantis programų atsisiuntimo, internetinės bankininkystės, prisijungimo prie WI-FI tinklų paslaugomis, ir kaip apsaugoti duomenis nuo užšifruojančių bei išpirkos reikalaujančių virusų (angl. ransomware) ir saugiai naudotis išmaniais įrenginiais.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

susiję straipsniai

Gyventojai finansus vis dažniau tvarko mobiliaisiais įrenginiais

SEB banko duomenys rodo, kad per pirmą šių metų ketvirtį gyventojai daugiau negu 1,1 mln. kartų prie interneto banko jungėsi naudodamiesi išmaniaisiais telefonais ar planšetėmis – tai beveik penktadaliu daugiau negu paskutinį 2014 metų ketvirtį. skaityti »