„Adidas“ ir „Nike“ 3D spausdinimą pritaikė sportinių batelių gamyboje

Publikuota: 2013 m. birželio 11 d. antradienis

Sportinių drabužių ir avalynės gamintojos „Adidas“ ir „Nike“ sportinių batelių gamyboje pradėjo taikyti 3D spausdinimo technologiją, praneša „The Financial Times“.

Pasitelkusios 3D spausdintuvus kompanijos gamina bandomuosius sudėtingo reljefo padų pavyzdžius, tarkim, futbolo batelius, ant kurių padų yra spygliai, ar bėgimo batelius. Anksčiau pavyzdžiai buvo gaminami liejimo metodu: į formą buvo liejamas plastikas, o paskui laukiama, kol jis sutvirtės. Toks gamybos metodas reikalavo daugiau laiko sąnaudų.

3D spausdinimas gerokai pagreitino naujos avalynės gamybos procesą. „Nike“ atstovai pareiškė, kad per pusę metų sugebėjo surengti 12 naujos avalynės bandymų, o „Adidas“ atkreipė dėmesį, kad taikant 3D spausdinimą naujų pavyzdžių vertinimo procesas nuo 4–6 savaičių sutrumpėjo iki 1–2 dienų.

„Adidas“ atstovai taip pat pabrėžė, kad 3D spausdintuvu kuriant pado pavyzdį reikia gerokai mažiau darbuotojų nei padą liejant: 2 žmonės vietoj 12.

Kada 3D spausdinimas bus taikomas gaminti komponentus ne prototipams, o seriniams sportiniams bateliams, kol kas neaišku. Kompanijos „Stratasys“, kurios 3D spausdintuvais naudojasi „Adidas“ ir „Nike“, atstovai pareiškė, kad kol kas tai neįmanoma dėl ne itin spartaus spausdinimo: vienam padui sukurti prireikia maždaug dviejų valandų.

3D spausdintuvu vadinamas įrenginys, kuris sluoksnis po sluoksnio kuria fizinį objektą pagal 3D modelį.

 

Šaltinis: penki.lt
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

Populiariausi straipsniai

Kitoks požiūris į elektronines knygas

Skaityti knygas telefone ar planšetėje jau tampa norma, tačiau žmonės vis viena ilgisi „tikros“ knygos formos. Save „beveik dizaineriu“ vadinantis Fabrice Dubuy pristato kitokį knygų skaitytuvą – „TwistBook“. skaityti »